Ta influensavaksinen uten å måtte bestille time

Flere har valgt å ta vaksinen, de siste årene.

Kommuneoverlege Geir Nilsberg. 

Nyheter

Årets influensasesong er i gang. Uke 40 markerte starten på årets influensasesong som varer helt til uke 20 neste år, skriver lommelegen.no.

Sist uke var det åpen dag på Hitra helsetun, der man kunne komme og ta vaksinen uten å forhåndsbestille time. Denne uka blir det samme mulighet. Tirsdag 22. oktober og onsdag 23. oktober blir det vaksinering på legekontoret på Sistranda og torsdag 24. oktober på Helsetunet i Fillan.

I ukene etterpå kan pasientene møte tirsdager, onsdager og torsdager på fastsatte klokkeslett, opplyser Frøya kommune.

Årets vaksine

Tidligere influensavaksiner har vanligvis inneholdt deler fra tre ulike influensavirus. Årets vaksine inneholder derimot fire virusstammer. Dette gir en bredere dekning og øker sannsynligheten for å treffe riktig virusvariant.

- Man bør ta vaksinen innen starten av desember. Det er da utbruddet vanligvis tar seg opp, og det går gjerne to uker fra vaksinen er tatt til den virker godt. Vaksinerer man seg når det allerede er mye virus i omløp, risikerer man å bli smittet innen effekten av vaksinen er god nok, sier Karoline Bragstad, virolog og fungerende avdelingsleder for influensa ved Folkehelseinstituttet til lommelegen.no.

Aldri før har så mange vaksinert seg mot influensa i Norge. Nærmere 860 000 doser influensavaksine ble distribuert sist vinter.

Kommuneoverlege i Hitra, Geir Nilsberg, kunne tidligere denne måneden fortelle i lokalavisa at de har sett en flott utvikling når det gjelder antall som ønsker vaksine mot sesonginfluensa på Hitra. Seks av ti av de som vaksineres beskyttes mot sykdommen.Disse anbefales å vaksinere seg:

Avdelingsleder ved Frøya legekontor, Peggy Alise Johansen, oppfordrer via kommunens hjemmeside at flere tar influensavaksinen. Særlig de som befinner seg i følgende risikogrupper:

  • er gravid etter 12. svangerskapsuke, i andre og tredje trimester.
  • bor i omsorgsbolig eller sykehjem.
  • er minst 65 år gammel.
  • har diabetes.
  • har en kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt.
  • har en kronisk nevrologisk sykdom eller skade.
  • har nedsatt immunforsvar.
  • har svært alvorlig fedme (KMI over 40).
  • har annen alvorlig eller kronisk sykdom som legen din mener kan gjøre deg ekstra utsatt ved influensa.

I tillegg anbefales influensavaksine til følgende grupper, primært for å beskytte andre (indirekte beskyttelse):
Helsepersonell som har pasientkontakt.
Husstandskontakter til personer med nedsatt immunforsvar.
Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.