- Jobb i arbeidstiden og slå av resten av dagen

Vi arbeider fra stuebord, kjøkkenøyer og sofakroker. Grensen mellom jobb og fritid viskes bort som følge av koronakrisen.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at hvert år er batteriladere involvert i ti bygningsbranner.  Foto: Alex Bierwagen/Unsplash

Nyheter

- Det er lett for å bare lukke maskinen klokken 16, for så å ta en ekstra jobbtime på kveldstid under koronakrisen. Men husk at alt skal slås av før sengen kaller, sier brannekspert Øystein Øren i Frende forsikring i en pressemelding.

Branneksperten har sett stygge tilfeller hvor mobiler og annet elektrisk utstyr har tatt fyr på nattestid. Batterier har eksplodert og det har blitt stor varmgang i elektriske apparater.

- Mange har nok merket hvor varm en laptop kan bli på fanget i sofaen for eksempel. Du vil ikke at noe slikt skjer om natten når du ikke har kontroll. Ikke utsett deg selv og familien for brannfare. Det er så enkelt å slå av maskinen når arbeidsdagen er over, sier han.Batteriladere er ofte årsaken

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at hvert år er batteriladere involvert i snitt ti bygningsbranner. Det er også store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet, da beboerne har slukket brannen selv.

- Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater og ladere er blant de vanligste årsakene til boligbrann, sier Øren.

- Sjekk alle ledninger og ladere du har hjemme hos deg nå. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare. Finner du slike feil skal ikke utstyret brukes i det hele tatt.Unødvendig å være pålogget hele døgnet

Mange tenker at det går nok bra, men Øren forklarer at det ikke er vits å ta noen sjanser.

- I tillegg er det ikke sunt for den mentale helsen å være pålogget hjemmefra 24 timer i døgnet. Jobb i arbeidstiden og slå av resten av dagen, sier han.