Hitra kommune har i dag eiendomsskatt på verker og bruk, det vil si produksjonsbedrifter.

Sett bort fra andelen kommunen mottar fra Aure kommune, hadde Hitra kommune i fjor 9,7 millioner millioner i inntekter fra eiendomsskatt på verker og bruk.

Fjerner «maskinskatten»

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 ble det fremmet forslag på store endringer når det gjelder eiendomsskatt. Blant annet fjernet man adgangen til å skrive ut eiendomsskatt på produksjonsutstyr og produksjonsinstallasjoner («maskinskatt»).

Det ble også vedtatt å lage en overgangsordningen for «maskinskatten», noe som for Hitra kommune betyr en gradvis nedtrapping med ca. 1 million kroner hvert.

Ifølge økonomisjef May Hårstad Lian betyr dette at etter 7 år er en inntekt på 7 millioner kroner er borte fra kommunens driftsinntekter,

For å kompensere for de tapte inntektene, vedtok kommunestyret i desember 2017 å utvide eiendomsskatten fra 2019 i samsvar med nytt forslag til eiendomsskattelov. Eiendomsskatten vil etter dette gjelde for «næringseiendom, kraftverk, vindkraftverk og anlegg omfattet av særskattereglene for petroleum».

Dette betyr at dagens verk og bruk (produksjonsbedrifter) blir å anse som næringseiendom fra 2019 og må derfor omtakseres.

Takseringsjobb

Hitra kommune har på bakgrunn av kommunestyrets vedtak, engasjert Verditaksering Kjell Larsen AS til å utføre takseringsjobben for kommunen.

Økonomisjef May Hårstad Lian forteller at det nå blir sendt ut varslingsbrev til eiere av verk og bruk og til eiere av næringseiendommer de nærmeste dagene. Befaring og taksering vil bli utført høsten 2018.

Hårstad Lian kan ikke si noe konkret hva en eiendomsskatt vil bety i kroner og øre for den enkelte næringseiendom.

- Dette har jeg ingen formening om ennå. Vår oppgave nå er å forberede og utrede saken. Blant annet må vi kartlegge hvem som eventuelt vil omfattes av en slik eiendomsskatt, og sørge for at disse eiendommenes takseres.

- På bakgrunn av dette håper vi kommunestyret får et godt grunnlag for å fatte en beslutning i desember, forklarer økonomisjefen.

Verdsettelsesprinsipper

Etter eiendomsskatteloven skal takstverdien fastsettes til det beløp man antar at eiendommen kan bli solgt for ved fritt salg - ut fra dens beliggenhet, beskaffenhet og anvendelighet.

Målet er at takstnivået i størst mulig grad skal bli slik sakkyndig takstnemnd finner rimelig, med utgangspunkt i regelverk og med kunnskap om salgsverdier i Hitra kommune.

Det er og et mål at fremgangsmåten i takseringsarbeidet sikrer lik og rettferdig behandling av eiendommer.