- Vi deler gleden, andre sin suksess er også gøy.

Mari Udtian er superhappy på venninna Elin Aarviks vegne. Da Elin i helga gikk helt til topps på Sundsvall Raceway, var Mari blant de første til å kaste seg rundt halsen hennes med gratulasjoner. Og det selv om det var nettopp Elin som hindret at det var Mari selv som nådde finalen.

For snart kan det være motsatt. Og slik har det vært for de to øyværingene som de siste sju årene har konkurrert i svært, svært raske biler.

- Vi har konkurranseinstinkt begge to. Det er ganske ekkelt for begge å måtte møtes i elimineringa, syns Elin.

- Vi har ofte møttes i eliminering, noen ganger i finale også, og da er det bare en som går videre. Men innen dragracing handler mye om at vi er glad på hverandres vegne, uansett om man taper eller vinner. Det vil si at jeg og Elin alltid er like gode venner, uansett om vi slår ut hverandre, fortsetter Mari.

Mari Udtian var raskt ute med å gratulere Elin Aarvik med ny seier i Sundsvall. Foto: privat

På dragracestevner siden fødselen

De unge øyværingene møttes lenge før de ble konkurrenter. Pappaene Ingar og Tormods interesse for dragracing dro småjentene tidlig til racingbanen, til verkstedet og på tribunene. Med fargerike hørselvern for å beskytte dem mot motorbrølene, så de på de at voksne konkurrerte i raske biler. Her ble det tydeligvis tent gnister; to nye dragrace-førere var født.

- Vi to har vokst vokst opp i lag og vært på dragracestevner ilag siden vi ble født. Vi har alltid hatt interesse for biler som brummer litt ekstra høyt, forteller Mari.

Da jentene var ti år, tok de begge lisens sammen i klassen Junior Dragster. Etter fem år som konkurrenter og venninner i denne klassen, avanserte de til seniorklassen Super Comp, hvor de nå er inne i sin andre sesong.

Når tusendelene teller

Elin Aarvik vant i helga sitt løp i European Drag Racing Series i Sundsvall. Hitterværingen vant finalen mot svenske Pontus Garefelt og ligger nå på en tredjeplass sammenlagt. Tirsdag i neste uke reiser hun og teamet på ny Sverige-tur, denne gang til Tierp. Dit reiser også frøyværingen Mari med sitt team. 26 førere skal kjempe om viktige poeng når sesongslutten nærmer seg. Tierp blir sesongens åttende løp av ni.

I Super Comp kjører førerne på såkalt indeks; det handler om å krysse målstreken nærmest mulig tida 8,9 sekunder. Veŕken mer eller mindre. Her telles tusendelene mens farkostene "flyr" opp mot nærmere 250 km/t. Da Mari i helga ble klokket inn på 8,87 sekunder var det altså for fort. Elin var nærmere og vant semifinalen mot venninna si.

- Jeg har denne sesongen greid ganske godt å treffe på tida mi, sier Elin og ramser kledelig beskjedent opp tidene 8,909 og 8,901.

- Ett tusendel for mye!?

- Ja, svarer Elin med et smil. - Men jeg har bomma en del også, altså.

- Hvordan er det mulig å beregne og treffe på 8,9 blank?

Mange faktorer avgjør

- Det er ikke mulig å beregne, jeg kjører på turteller. Jeg må tenke over vind, på luftkvalitet - er lufta dårlig går det seinere med bilen, på medvind, på motvind.. Alt må du tenke gjennom før du kjører og velger turtall man skal kjøre hele veien med. Det er ganske mange faktorer, forklarer Elin.

- Jeg hadde aldri klart å holde på med dette uten støtte fra foreldrene mine, sier Elin. Det er godt å ha deres støtte i ryggen. Her med mamma Hilde og pappa Tormod. Foto: Kirsti Marthine Flathagen

Hun er godt fornøyd med årets sesong så langt. Målet er å beholde pallplassen når sesongen skal oppsummeres. I fjor endte hun på fjerdeplassen.

- Det var denne sesongen vi skulle satse litt ekstra. Neste sesong blir det muligens litt mindre på grunn av skole og videre utdanning, sier Elin. Hun sier alltid "vi" når hun snakker om innsatsen og kjøringa. Teamet i ryggen består av mamma og pappa. Og en lang rekke venner i dragracing-miljøet.

Om venninne-forholdet til Mari (og Maja) Udtian, sier hun:

- Vi har vært mye sammen, vi har vokst opp sammen, var i samme team da pappaen min og faren deres sammen reiste mye sammen. Vi har blitt som liten familie egentlig.

- Er det ekstra godt eller ekstra vondt å vinne over Mari?

- Både og. Det stikker litt når vi må møtes for å slå ut en av oss, sier Elin.

Foto: Kirsti Marthine Flathagen

Mari skryter av Elin og kaller henne ei utrolig snill og blid jente som sprer mye glede innen dragrace-miljøet. Når lokalavisa spør Mari om hun vil vurdere Elins kvaliteter, svarer hun:

- Elin er en veldig god sjåfør, veldig flink på banen. Jeg tror at en av hennes styrker er hvis hun kjører litt mindre bra en runde, så bare bestemmer hun seg for at det ska gå bedre neste runde. Hun mister ikke trua og selvtilliten selv hvis det ikke går så bra. Da er det fullt fokus og full satsing på å få ei bra tid over banen. Det er alltid gøy å konkurrere mot Elin, da vi alltid kjøre veldig jevnt, så det er ikke mye som skiller mellom seier og tap.

Mari Udtian