Elitloppet - et av verdens største og mest prestisjefylte travløp. Solvalla- Stockholm. På startstreken i år -  Juliano Rags, med klare forbindelser til øyregionen.Førstepremie - tre millioner svenske kroner.

1/6 del av hesten eies nemlig av Peder Grøtte fra Hamarvika (nå bosatt på Heimdal). Torsdag reiste Grøtte med fly til Stockholm for å gjøre seg klar. Fredag kommer Juliano Rags sjøl etter langs landeveien. Det vekker stor oppmerksomhet i det norske travmiljøet at Norge endelig har en hest med i Elitloppet igjen. Også resten av verdens travmiljø følger med på hva den norske hesten kan utrette på søndag.

I meget god form

Elitloppet er et invitasjonsløp. Bare 16 hester fra hele verden får lov til å stille.

- Dette er noe av det største en hesteeier kan oppleve. Hesten er i meget god form, sier Grøtte til lokalavisa Hitra-Frøya på telefon fra flyplassen, veldig spent på hvordan hesten vil gjøre det.

Juliano Rags er i meget god form, og har imponert både eierne, treneren og travmiljøet i det siste. Juliano Rags kommer fra en sterk prestasjon på Vermo Travbane i Finland. Hingsten satt fast for lenge, kom til mål i størst fart av alle, og hadde fortsatt krefter på lager, rapporterer Rikstoto.

Hestens trener og kusk Noralf Pallin Brækken takket ja til invitasjonen til Elitloppet på stående fot, og dermed er seksåringen Juliano Rags inkludert i det celebre selskapet. Svenske eksperter levner imidlertid ikke den helnorske hesten store sjansene. Aftonbladet spør seg om hvorfor den norske hesten i det hele tatt er invitert og kaller Juliano Rags en "chanslös flaggbärare". (Aftonbladet.no).

Eierskap i bursdagsgave

Grøtte fattet interesse for hest da han som 20-åring fikk deleierskap i en hest i gave fra sin bestefar. Siden har det blitt eierskap i flere hester, men ingen som har gjort det så bra som Juliano Rags.

I går kjørte trener Brækken noen drag med hesten hjemme på Melhus og alt gikk etter planen. Like etter dragene hadde Juliano Rags puls på under 70.

- Det er ingenting og en bekreftelse på at den er der den skal være, sier Brækken til tronderbladet.no. Hesten står til vanlig på stall i Melhus.

Elitloppet

De 16 hestene i Elitloppet deles inn i to forsøksheat, og de fire beste i hvert heat går videre til finalen som går senere samme dag. De best plasserte hestene i forsøkene får de beste startssporene i finalen. Både forsøksheatene og finalen går over 1609 m med autostart (bilstart).

Ingen norsk hest har vunnet Elitloppet siden Steinlager vant i 2005. Og før det må vi tilbake til 1986 for å finne norske Rex Rodney på seierspallen.

(Elitloppet vises på VGTV. 2. kvalifisering starter kl. 15.22 på søndag)

LES OGSÅ: Jublet for Madonna Rags