- Det er absolutt ikke vanlig med tre søsken som har svart belte i Taekwon-Do. Mulig jeg har hørt om en familie hvor det samme har skjedd for lenge siden. Men det er ganske unikt at det har skjedd på en såpass liten plass som Frøya i tillegg, forteller trener Jens Christian Reberg.

Han synes det er ekstra imponerende at Mary Daniese (17), Thea (18), og Tobias Sæther (20), alle har klart å ta svart belte innen et år.

- Ut i fra at de naturligvis startet på helt ulike tidspunkt med Taekwon-Do, synes jeg det er spesielt at de har klart å ta svart belte innen et år. Det er svært viktig for oss som klubb at vi får flere med svart belte i klubben. Det er kanskje en av tjue som begynner på Taekwon-Do som tar sort belte, forklarer treneren.

Kjørte 67.000 kilometer for trening

De med svart belte skal nemlig hjelpe til på treningene for de som har lavere grad og andre farger på beltene sine.

Reberg selv bor egentlig i Hommelvik utenfor Trondheim, men ble i helga hedret under Frøya idrettsgalla.

Flere ganger i uka reiser han ut til Frøya for å sørge for at det blir Taekwon-Do-treninger. I fjor kjørte han 67.000 kilometer for klubben sin.

- Har alltid sett opp til dem

Bilde fra noen år tilbake da de tre søsknene hadde forskjellige farge på beltene. I Taekwan-Do går skalaen fra hvitt, gult, grønt, blått, rødt, og så svart til slutt, hvor det er flere grader innenfor rangen dan. Men nå har lillessøster Mary Daniese tatt igjen sine to eldre søsken. Foto: Privat.

Den ferskeste av familien Sæther som skal instruere andre på trening, er yngstesøster Mary Daniese, som nylig fikk svart belte.

- Jeg var litt sjokka da jeg klarte graderingen, men det var kjempegøy å få beskjeden. Det blir litt uvant å skulle instruere de andre her, men jeg skal gjøre mitt beste, svarer hun.

- Hvem har vært inspirasjonskildene dine?

- Jeg har alltid sett opp til søsknene mine, så det var veldig kult å få svart belte som dem. Bruce Lee og Jackie Chan har alle tre av oss alltid likt, så de har også inspirert meg. Faren vår har jo svart belte i karate, så vi fikk interessen for kampsport tidlig.

- Jøss. Jeg skjønner dere er den siste familien jeg bør havne i trøbbel med…

- Hehe. Nå er en sentral del av Taekwon-Do at man alltid skal prøve å unngå en slåsskamp og vise respekt for andre, så du er nok trygg, forsikrer 17-åringen.

- Godt å høre. Hvordan er det når dere trener i lag alle tre søsknene?

- Det er veldig gøy og vi prøver å lære av hverandre så mye vi kan. Vi har drevet med dette sammen i over ti år, så det har blitt en livsstil etter hvert, men det er ekstra gøy når alle av oss driver med sporten, sier Mary Daniese.

- Kom igjen. Kjappere spark, sier Mary Daniese som alltid er full av iver som trener. Foto: Rune Eian.
Bilde fra noen år tilbake da de tre søsknene hadde forskjellige farge på beltene. I Taekwan-Do går skalaen fra hvitt, gult, grønt, blått, rødt, og så svart til slutt, hvor det er flere grader innenfor rangen dan. Men nå har lillessøster Mary Daniese tatt igjen sine to eldre søsken. Foto: Privat.