For å bli en av de beste, må du ofre mye. Flere av Norges beste sportsutøvere kommer fra Hitra og Frøya. Til tross for et samlet folketall på under 10 000 har øyene et bredt tilbud av aktiviteter. Fotball og handball er idretter som gjerne blir lagt mest merke til, men det er ikke bare her vi har utøvere på høyt nivå.

I denne artikkelserien presenterer vi et utvalg av sporttalentene våre for å høre om deres treningshverdag og ønsket om å nå lengst mulig.

Daniese A. Sæther

Alder: 18

Bosted: Daløya, Frøya

Idrett: Taekwondo

Meritter: Gull i NM, svart belte. På landslaget i taekwondo. Skal konkurrere i EM i april

Hva er ditt høydepunkt i karrieren?

- Hele 2015 er fylt med høydepunkter. Jeg tok svart belte i taekwondo i fjorvår og i november samme år tok jeg NM-gull i svart- belte klassen. Jeg ble også tatt opp på landslaget

Hvilke målsetninger har du framover?

- Da jeg begynte med taekwondo som 10-åring var drømmen min svart belte, og den drømmen har gått i oppfyllelse. Nå er målet mitt å ta medalje i EM og bli enda bedre enn jeg er. Hvis jeg tenker langt fram i tid, er målet å ta medalje i VM.

Hvor mye trener du?

- Etter NM har jeg noen småskader så jeg trener rolig, og er til fysioterapeut to ganger i uka. Jeg trener ren taekwondo nesten hver dag, men jeg har fri i helgene. Det blir ofte to økter daglig. Da kan jeg trene to timer selv, også er jeg assistenttrener til ungdomsgjengen som jeg trener sammen med. I tillegg må jeg trene styrke og utholdenhet. Jeg hopper mye tau. Det bedrer fotarbeid når jeg slåss, og koordineringen mellom hender og føtter.

Hvorfor har du nådd så langt innen din idrett?

- Når jeg har satt meg et mål jobber jeg steinhardt til jeg får det til. Jeg hadde aldri greid dette uten hjelp fra trenere, laget og familien. Konstruktiv kritikk er viktig for å kunne utvikle seg innen kampsport. Det å lytte til råd er essensielt. Fram til i fjor drev jeg med dans, men jeg måtte ta et valg om jeg ville fortsette med det eller taekwondo. Jeg valgte  kampsporten. Det å ha danset er en stor fordel for taekwondo fordi du får bedre fleksibilitet, balanse, styrke og rytme.

Hva motiverer deg?

- Linn Johansen som er på landslaget motiverer meg. Hun er sinnssykt god i taekwondo. Da jeg så henne gå kamp første gangen på en sommerleir tenkte jeg: Er det der menneskelig? Hun hadde så god kontroll og så god styrke. Da tenkte jeg at sånn skal jeg også bli. Taekwondo er mye mer enn en hobby, det er en livsstil så det går som regel greit å motivere seg.