Maja Udtian feide all tvil tilside - i dagens kjøring på Tierp Arena i Sverige kjørte 19-åringen en runde på lynkjappe 4,11 sekunder og 445 km/t. Det gir tillatelse til å kjøre EM-runde i den råeste dragracing-klassen Top Fuel.

- Vi klarte lisensen med glans. Maja og teamet gjode en kjempejobb, forteller teamet rundt den unge frøyværingen til lokalavisa Hitra-Frøya søndag kveld.

Målet for lisens er et run på kortere tid en 4,70 og en hastighet fortere enn 387 km/t. Majas kjøring utklasset sånn sett kravene.

- 4,11 og 445 km/t er en kanon tid da siste kvalifiserte i EM-runden hadde en tid 4,290, forteller team Nitro Vikings.

Nå åpner det seg dermed nye muligheter for Maja. Første EM-runde blir i England fra 7.-10. september.

19 år gamle Maja Udtian fra Frøya er vokst opp i en dragrace- og bilfamilie. I fjor, som 18-åring, ble hun nordisk mester i klassen super comp i European Dragracing Series 2016. I år har hun satset på å avansere en klasse, og kjøre de absolutt raskeste og sterkeste dragsterne i hele dragrace-sirkuset.

- Maja er den yngste kvinne noensinne i Europa som forsøker dette. Det å mestre et slikt kjøretøy krever masse erfaring fra andre og ikke så raske dragrace klasser, fortalte presseansvarlig Tore Ravneberg i Norsk Dragracing Gardermoen i forkant av Majas kjøring på Gardermoen i slutten av juli.

Bilen til Maja utvikler 10 000 hestekrefter og gjør 0-100 km/t på 0,7 sekunder. V8-motoren drikker 40-50 liter Nitro metan drivstoff på noen få sekunder. Kjøretøyet er bygget for å tilbakelegge 300 meter rett frem på under 4 sekunder. Ved målpassering kan den oppnå over 500 km/t. Altså fra stillestående til 500 km i timen på 4 sekunder.