I en sesong hvor Frøyas mest meritterte dragracekjører plundrer, er det greit at datteren står fram i NM.

Paul Ingar Udtian er flere ganger norgesmester og nordisk mester i dragrace. Men etter at han skiftet bil sist, har det blitt mindre sølvtøy til premieskapet. Årets sesong har startet med mye motortrøbbel, og Paul Ingar ligger etter sine argeste konkurrenter.

Likevel er det gode sjanser for at det havner en pokal på Uttian og i huset til dragracefamilien også etter denne sesongen. Maja (snart 14) kjører juniordragster på femte året, og denne sesongen har hun tatt steget opp i teten. Før de to siste NM-rundene lå hun på andreplass, kun åtte poeng etter lederen. - Det er så jevnt at det helt sikkert ikke blir avgjort før i siste NM-runden, som går på Gardermoen, mener Paul Ingar.

Seieren fortsatt innen rekkevidde

Sist helg kjørte både Maja og yngstejenta Mari (9) under Hell Raceway.

- Gikk ikke så bra for meg i dag. Ble 4. kval med 30 tusendeler i reaskjon, men rødlyktet i første eliminieringsrunde, forteller Maja på telefon.  - Frida, hun som leder NM, gikk videre i to runder, og leder nå med 30 poeng. Men muligheten for en 1. plass på meg er ikke umulig, og jeg har ikke gitt opp! bedyrer Maja.

Mari derimot gikk videre i første eliminieringsrunde med en reaksjon på 40 tusendeler. I andre runde hadde hun en reaksjon på 03 tusendeler (som er ny rekord for Mari), men da gikk dessverre bilen altfor sakte.

- Mari er veldig fornøyd med dagen. Det blir ei spennende helg på Gardermoen Raceway neste helg.

´In memory of Stig"

Hitra-Frøya møtte dragrace-familien i garasjen før avreise til Hell, hvor to junior-dragstere står lainet opp. Mor Mona er den eneste som ikke kjører.

- Jeg har sitter på i en toseter engang. Men, nei, jeg har ikke tenkt å prøve, sier Mona Myrseth, som uansett har fulgt flere dragracestevner enn de fleste.

Når tre av fire kjører denne spesielle motorsporten, blir det mye reising på stevner også for den fjerde.

- Det er jo så godt samhold i dette miljøet, sier Mona.

Men miljøet savner en person. Onkelen til Maja og Mari, Stig Udtian, var en solid støttespiller i teamet, og en kjent og avholdt mann i hele det norske og internasjonale dragracemiljøet. Han gikk bort tidligere i sommer, og jentene markerer minnet på synlig vis. På begge juniordragsterne er det festet et merke like ved cockpiten: « In memory of Stig».

Lillesøster satser også

Yngstejenta Mari (9) kjører sin første sesong i år. Det er bare en klasse innen junior-dragrace (fra 8 - 18 år), så Mari konkurrerer faktisk mot storesøster.

- Så vi kan møte hverandre i en elimineringsrunde, sier Mari.

- Eller i finalen, legger Maja til.

133 km/t på mindre enn åtte sekunder

Men fortsatt er Maja hakket kvassere enn sin fire år yngre søster. Majas fartsrekord er på 133 km/t, nådd i løpet av 7,83 sekunder. Dragrace handler om konsentrasjon og presisjon, og egentlig er det kun under stevner at man får trent ordentlig. Men familien har en simuleringsboks heime, og den er det Maja som okkuperer for tiden. Hun sier at dragrace er hennes eneste hobby

- Det er kun kjøring som gjelder nå, sier hun.

Etter neste helg er det klart om Maja har tatt en ny pokal heim til Uttian.