I fjorhøst ble det satt i gang et treningsprosjekt både ved Hitra og Frøya videregående skoler. VG2-klassen på linja helse- og oppvekstfag ved Hitra videregående skole ble den utvalgte klassen for prosjektet, og selv om ikke alle elevene viser like stort engasjement for akkurat det, har klassen vist positiv fremgang siden oppstart.

Vil forberede elevene til yrkeslivet

Prosjektleder Kjersti Rønningen, som også er gymlærer ved skolen, satte som mål å få elevene bedre rusta til yrkeslivet.

- Mange andre skoler som har holdt på med dette prosjektet har hatt som mål å minske fravær i gymtimene. Det har ikke vært vårt mål, da elevene alltid har deltatt i timene, også før vi startet opp prosjektet. Vårt mål har vært å gjøre elevene bedre forberedt på yrkeslivet. Vi vil ha inn noen holdninger om kosthold og trening. Få de mer bevisste på det, forteller Rønningen.

Ved oppstart ble elevenes oksygenopptak testet, og nå nylig ble de retestet. Resultatene er svært positive.

- Elevene hadde veldig variabelt treningsutgangspunkt. Noen var toppmotiverte, andre var ikke fullt så motiverte. Men de som ikke var så godt trente har vist stor fremgang på oksygentesten, og de som var godt trente har holdt seg stabilt der de lå fra før, opplyser Kjersti.

Næringslivet også involvert

Men selv om læreren er fornøyd med resultatene, syns hun kanskje elevene kan yte enda litt mer på treninga.

- Er det noe jeg kanskje syns «mangler» litt, så er det kanskje at de kan presse seg selv litt hardere. Men det hjalp da vi fikk tak i disse flotte pulsklokkene som vi kobler opp mot storskjerm under spinningøkta. På den måten får både elevene se sin egen og alle andres puls mens vi trener, og jeg kan også få oversikt over at de ligger på den pulsen de skal ha.

Pulsklokkene og testsykkelen er det Lerøy og Marine Harvest som har sponset.

- Vi er veldig takknemlige over at næringslivet bidrar. Vi vil at det skal være litt spesielt å være med på dette prosjektet. Vi har fått egne t-skjorter, og vi har hatt «fotoshoot» på Vindfang. Vi har også lovt elevene «bonustreninger», som for eksempel å dra til Knyken for å kjøre slalom eller prøve skiskytting. Det skal altså være noe mer enn kun to ekstra timer med trening i skoletida, legger hun til.

Delte meninger blant elevene

Skolen har bundet seg til 3 år med dette prosjektet, men det er ikke bestemt hvilken klasse eller hvilket programfag som skal delta til neste skoleår.

To jenter som håper på at de får fortsette med prosjektet til høsten, og som setter veldig stor pris på de to ekstra treningstimene i løpet av skoleuka, er Eva Nyhus Reppe og Anja Sandvik.

- Jeg får bedre konsentrasjon av å starte dagen med trening. Det blir lettere å sitte i ro etterpå, mener Anja.

- Ja, man våkner i alle fall, legger Eva til.

- Nei, huff! Det er tidlig å trene klokka 08 på morgenen, kommer det fra en annen elev litt lenger inn i treningslokalet, som kanskje ikke er like lysten på at klassen blir valgt til å fortsette også til neste år.