I et gammelt industribygg i utkanten av Lørenskog har Novus Academy sin hjemmebane og treningssenter. Novus er Norges største kampsportsenter, og fighterne har vel 13000 kvadratmeter å boltre seg på. Denne lørdagskvelden er det merkekamper i MMA (Mixed Material Arts). Utøvere fra hele Norge er samlet for å sloss i det åttekantede buret, plassert midt i lokalet dekket med tykke matter. Totalt er det 15 kamper, der kun en er jentekamp.

To ukers oppkjøring

Maria Kaald Andresen fra Hestvika har forberedt seg i knappe to uker.

- Jeg har trent omtrent hver dag siden før påske, sier hun.

Normalt bruker man å ha 2-3 måneder til oppkjøringsperioden. Sparringspartner og coach for kampen Espen Kolltveit, som er en veldig erfaren MMA-utøver, har lagt opp trening og kosthold i oppkjøringsperioden. I løpet av de to ukene har hun gått ned 5,6 kg for å komme inn i vektklassen.

- Maria sa ja med en gang hun fikk sjansen til å gå kamp, selv om ingen andre i Hitra MMA hadde takket ja til kamp på bare to ukers varsel, flirer Kolltveit.

Motstanderen hennes er Sissel B. Hansen fra Spartacus MMA i Vennesla. Sissel forteller at hun har forberedt seg til denne kampen siden før jul og gleder seg til å komme i buret.

Oppvarming

Maria begynner å varme opp en time før kampen. Espen driller henne på lave spark og mye bryting. Maria sin styrke er bakkekamp. Strategien for kampen er å holde seg stående for å se hvor god motstanderen er på boksing, og deretter gå ned. Etterhvert som Maria blir varmere forsvinner nervøsiteten og hun får et målbevisst uttrykk i øyene.

FIGHT!

Rage Against the Machine sin ”Killing in the name” runger over høyttalerne og publikum jubler da de hører at det er klart for kveldens eneste jentekamp. En mann i boxer går rundt i ringen med et skilt det står ”Round 1” på.

Coach Espen Kolltveit og coach Henrik Kaald Melbø følger Maria inn i ringen og prepper henne før kamp. Sissel B. Hansen stiller seg i motsatt hjørne med sine trenere. Jentene ”shaker hands” og dommeren sier ”FIGHT!”.

I ringen

Sissel og Maria utveksler noen slag for å komme inn i rytmen. Det går ikke lang tid før Sissel dukker lavt, skyter inn, tar tak i føttene til Maria og tar en ”takedown”. De blir liggende på bakken og Maria prøver å riste henne av seg og kjemper innbitt. Sissel får poeng og går over til stående igjen. Gjennom hele første omgang tar Sissel flere takedowns på Maria.

Etter fem minutter er det 90 sekunders pause. Espen og Henrik løper inn i buret, gir Maria vann, masserer skuldre og armer og kommer med taktiske råd. Både Sissel og Maria er slitne, svetten siler. Maria har fått et kraftig slag i ansiktet som er hardere enn det som er tillatt.

Til siste slutt

I andre omgang følger Maria rådet og blir stående. Sissel prøver flere ganger å få tatt en ”takedown”, men Maria hopper unna og får inn noen velplasserte slag og spark. Likevel får Sissel tak i henne og får henne ned på bakken. Maria kjemper hvert sekund hun er i ringen og gir seg aldri. Runden avsluttes og dommerne teller opp poeng.

Sissel B. Hansen går av med seieren i det som er hennes første merkekamp.

- Det var utrolig deilig å vinne, det er dette jeg har jobbet for de siste månedene, sier Hansen.

- Hva føler du nå Maria?

- Jeg er skikkelig skuffa, sier hun.

- Hva tenkte du etter den første takedownen?

- Hun der skal jeg IKKE på bakken med.

Sissel var veldig god på bakken og veldig god på takedown. Hadde Maria greid å holde seg stående hadde hun vært vanskelig å slå, sier Kolltveit.

Kristina Kaald

Maria Kaald Andresen forbereder seg til kamp.
Det er tøffe tak i MMA.