For første gang skal idrettsutøvere fra øyregionen reise over Atlanteren for å delta i øylekene. Men når øylekene legges til Bermuda betyr det også at deltakelsen koster flesk. Aldri før har deltakere fra de to norske medlemsøyene betalt tilsvarende i egenandel: hver deltaker fra Hitra må ut med 12.000 kroner, deltakerne fra Frøya må betale hele 15.000.

Til tross for dette: det ligger an til at hele 75 øyværinger (idrettsutøvere og ledere) reiser til Bermuda til øylekene som går fra 13. til 19 juli i år.

- Nå begynner det meste å være avklart. Vi fikk nettopp beskjed om at det blir charterfly fra Stockholm med deltakerne fra Gotland, Åland, Hitra og Frøya, sier leder i IGA Frøya, Andreas Kvingedal.

Han begrenser seg likevel til å si at det er 99,9 prosent sikkert at Frøya stiller tropp. Han venter fortsatt på noen av de siste forhåndsinnbetalingene. Frøya vil stille med herrelag i fotball (16 spillere), og en golfer (Rune Vikan).  Inkludert tre ledere blir det en tropp på 20.

Hitra planlegger å reise med hele 55 deltagere og ledere.

- Vi deltar ikke i så mange forskjellige idretter, men siden vi stiller i to lagidretter, så blir det såpass mange, sier Hege Østmark i IGA Hitra.

Hitra vil stille damelag i både fotball og volleyball, pluss fem løpere fra Hitra friidrettsklubb. Tidligere sølvvinner Jørgen Olsen blir eneste skytter som reiser i år.

Også for Hitra hersker det en liten usikkerhet fortsatt. Svært mange av de europeiske øyene avstår fra å sende damelag til fotballturneringen. Det gjør at det ennå ikke er 100 prosent avklart om det blir damefotball-turnering.

- Vi har ennå ikke fått endelig svar. Men jeg håper og tror at det går i orden, sier leder i Hitra IGA, Svein Amund Fjeldvær.

Hitra har alltid satset på volleyballen i øylekene, og dette året kan de stille med en nasjonal toppspiller. Siden siste øylekene har Sanna Fjeldvær tatt skrittet, først som elitespiller i Danmark, og nå som kaptein på Norges beste lag, Stod.

Les også: Gir middagsinntektene til volleyball-laget

Hitra og Frøya er de eneste norske øyene som er medlem i Island Games assosiation. Øylekene er et slags OL for øyfolk, som arrangeres annenhvert år. Deltakelse på disse arrangementene bruker å være et høydepunkt for lokale idrettsutøvere.

Les saker fra tidligere øyleker:

En kjempeopplevelse

Beste plassering i øylekenes historie

Tøft og lærerikt

Storkoser seg i internasjonalt selskap

Skjøt seg til bronse

Hittersyklister utløste fotoboks

Sølv til Turi Malme

En fantastisk parade

Frøya slo vennene fra Saarema

Turi tok gull