De fleste øyene som er medlem i IGA (Island Games Assosiation) ligger i Europa. Sommerens leker arrangeres på Bermuda på Nord-Amerikakysten, og det har vist seg at avstanden, og kostnadene som følger med, gjør at færre øyer sender tropper til lagidrettene.

I dameturneringen i fotball er det kun påmeldt tre lag: Hitra, Bermuda og Grønland.

Hitra spiller sin første kamp mot Bermuda, mandag 15. juli, og møter Grønland dagen etter. Lag nummer to og tre på tabellen etter at de tre lagene har spilt mot hverandre, spiller så semifinale om å få møte lag nummer en på tabellen i finalen.

Hitterdamene er med andre ord garantert medalje. Uten å kjenne kvaliteten på de to motstanderlagene, går det også an å si at Hitras kvinner har en historisk god sjanse til å havne i en øyleker-finale.

Det samme kan også sies om Frøyas herrelag. De møter Bermuda, Grønland og Falklandsøyene til seriespill. Den første kampen går mot Falklandsøyene mandag 15. juli. Også i herreturneringen møtes alle lag til seriespill. De som havner som nummer tre og fire på tabellen, møtes til bronsefinale, nummer en og to til finale.

Hitras damelag i volleyball er laget fra våre øykommuner som tradisjonelt har stått for den sterkeste lagprestasjonen i tidligere øyleker. Men de vil nok i år være det laget som har lengst vei for å oppnå en topp-plassering. I denne turneringen stiller mange av de tradisjonelt beste volleyballøyene. I turneringen deltar (ved siden av Hitra): Saarema, Færøyene, Bermuda, Gotland, Åland, Grønland, Guernsey og Caymen Island.

Hitras volleyballdamer møter vertsøya Bermuda i sin første kamp, søndag 14. juli.