The International Island Games Association (IIGA) har nå endelig bekreftet det organisasjonen også meldte i august, at Gibraltar blir vertskap for Island Games/Øylekene i 2019.

- Dette er godt nytt for vår organisasjon. Jeg vil takke Gibraltar Island Games Association og ledelsen i Gibraltar for at de har tatt ansvar og tatt utfordringa om å være vertskap for 2019-lekene. Jeg er veldig fornøyd med at vi kan gi en av våre mindre medlemmer denne muligheten, sier Jörgen Pettersson, øverste ansvarlige i IIGA.

Som Hitra-Frøya skrev i august, var det under årets øyleker på Jersey at Executive Committee i IIGA varslet medlemsøyene, inkludert Hitra og Frøya, at det måtte søkes etter ny arrangør.

Frøyas tropp under øylekene på Jersey 2015.

Færøyene var ifølge BBC opprinnelig arrangør-øy, men Menorca ble foretrukket da Færøyene kunngjorde at de nok ikke rakk å få på plass alle fasilitetene i tide. Under årets øyleker på Jersey varslet også Menorca at de hadde møtt problemer og ikke kan stå som arrangør om fire år.

På generalforsamlinga til medlemsøyene, holdt på Jersey i slutten av juni, spurte Gibraltar IIGA om muligheten for å kunne forberede en formell søknad om å få være vert for lekene i 2019.

Foto: Hitras tropp under øylekene på Jersey 2015. Bjørn L. Rønningen

- Detaljerte diskusjoner har pågått siden den gang og IIGA har nå blitt enige om å godta Gibraltars forespørsel. IIGA har formelt invitert Gibraltar til å levere dokumentasjon innen utgangen av september 2015, meldte IIGA i august.