"Lastebilene står, køene vokser". Hver vinter skriver lokalavisa opptil flere saker med overskrifter som denne. Om vogntog som kjører seg fast på glatta i bakken ved Strømsvik camping i Barmfjorden, og helt i nærheten er også Barman oppvekstsenter.

I flere år er det også etterlyst trafikksikkerhetstiltak i området, som for eksempel fartshumper, for å senke farten og kanskje gjøre det tryggere for myke trafikanter. Men er fartshumper trygghet eller falsk trygghet her i problembakken? Det ble et lite tema da Hitra kommunestyre skulle behandle sin høring til vei-planer.

Miriam Baglund fra Miljøpartiet De Grønne og Daq Willmann i Høyre.

Miriam Baglund fra Miljøpartiet De Grønne spurte hvilke vurderinger som var gjort rundt fartsreduserende tiltak i denne bakken. Rådmann Laila Eide Hjertø fortalte at problematikken har vært diskutert i flere anledninger, også i trafikksikkerhetsrådet, men at man har kommet til at fartshumper vil skape nye og andre problemer.

- Hvis de store bilene må bremse for fartshumper, risikerer vi at de stopper og seiler bakover. Det andre problemet er at det kan skape en falsk trygghet. Så man har landa på at det skaper større problemer for myke trafikanter om man setter opp fartshump enn om man ikke har det, sa rådmannen.

Dag Willmann (H), leder av teknisk komite og trafikksikkhetsrådet, bekreftet at det er slike vurderinger som ligger bak.

- Saken har vært diskutert flere ganger, både fartshumper og det har også vært krav om fotgjengerovergang. Det har vært sterke meninger og vi har kjøpt logikken fra administrasjonens side. Hvis det er en fotgjengerovergang, kan vi lure ungene til å tro at det er trygt. Da er det bedre at det ikke noe som legitimerer at ungene bare kan gå. I et gangfelt har ungene "forkjørsrett", men da lurer vi dem kanskje ut i et gangfelt som likevel ikke er trygt når tungtrafikken kommer over kanten der, sa Willmann.

- Jeg ser også logikken i det at vi kan få den situasjonen at tunge biler blir stoppet av fartdump, og kan begynne å skli bakover. Vi har jo sette dette skje tidligere, sa Willmann.