Folketrygdfondet sitter på tunge eierposter i alle de største norske oppdrettselskapene, og er kun forbigått av hovedaksjonær i de følgende børsnoterte selskaper:

  • Marine Harvest 10%

  • SalMar 7,2%

  • Lerøy Seafood Group 3,9%

  • Grieg Seafood 3%

Milliarder

Klart størst er eierposten i Marine Harvest, hvor staten sitter på ti prosent av aksjene, en post som idag prises til 6,3 milliarder kroner, skriver iLaks.no

Største aksjonærer i de nevnte oppdrettselskapene er henholdsvis John Fredriksen, Gustav Witzøe, Møgster-kontrollerte Austevoll Seafood og Grieg-familien.

I Austevoll Seafood har forøvrig Folketrygdfondet hånd om en prosent av aksjene, noe som gjør det til den femte største eier i fiskerikonglomeratet.

Fiskeglupsk

I den færøyiske lakseoppdretter Bakkafrost nøyer Folketrygdfondet seg med posisjonen som tredje største eier, etter to blad Jacobsen, mens fondet ikke er på topp-ti blant eierne i Norway Royal Salmon og The Scottish Salmon Company.

Det fiskeglupske Folketrygdfondet er et statlig selskap som forvalter Statens pensjonsfond Norge. Fisk, og da særlig laks, er åpenbart høyt oppe på listen for attraktive investeringsobjekter.

Som om ikke det er nok, har Statens Pensjonsfond Utland, også kjent som Oljefondet, kjøpt seg opp til å bli tredje største eier i det australske oppdrettsfirmaet Huon Aquaculture.