Arne Steinar Andersen hadde nettopp kjørt sin gamle traktor inn i garasjen på eiendommen Kulviklia sør på Hitra, og gått tilbake til huset, da han og kona fikk øye på røyk i retning garasjen.

- Først trodde vi det kunne være et bål, men da jeg kom nærmere så jeg at garasjen var helt overtent. Det må ha vært noe med traktoren som gjorde at det begynte å brenne, mener Andersen.

Klokka var da rundt 16.00 og kona ringte i mens til brannvesenet, som rykket ut med fullt mannskap. Men da de kom frem etter den lange turen var garasjen brent ned, og hadde spredt seg til en garasje ved like ved. Der sto det en enda gamlere traktor.

- Traktoren jeg kjørte kan jeg kjøpe en ny av. Men gråtassen fra 1948 er uerstattelig. Den første gråtassen ble jo produsert i 1946. Det var veldig trist at den brant opp, sier Andersen stille, mens brannvesenet ennå driver etterslukking av garasjen og restene etter den ærverdige traktoren.

En "Gråtass" er en Ferguson TE20, som ble produsert i Storbritannia i etterkrigstiden. Den populære traktoren er også kjent fra barne-TV serien Gråtass.

Brannen startet muligens i traktoren i forgrunnen.