Påskeaften arrangerte innbyggerne i Tranvikan et åpent møte i ungdomshuset for å få et felles opprop om at man vil ha kommunalt vann til bygda. Det var et jevnt tilsig med mennesker som kom og hørte på og signerte, både hytteeiere og fastboende.

Historiene er nemlig mange, både om å ta med seg vannkanner når man reiser på besøk for å ta med drikkevann hjem igjen, og om å ta med klesvasken på besøk.

Må hente drikkevann

Magnhild Hammervold syns hverdagen kan være unødvendig tungvint når mye av det som handler om vannforbruk, må tenkes igjennom.

- Det hører ikke hjemme i 2015 at det er som er her. Vi bygde nytt hus i 2011 og boret etter vann, som vi skulle dele med min søster, som bygde året etter. Vannet er grått. Vi har tappet og tappet, men får ikke bort fargen fra leirvatnet. Enden på visa er at vi nå bruker en gammeldags brønn til dusj og vask av klær som ikke er hvite. Vi henter vann fra andre og hvite klær vasker vi hos andre, forteller Hammervold.

På møtet i påska hadde noen tappet vann på flaske fra kommunalt vann og sammenlignet med fargen på lokalt tappet vann. "Whiskey" ble det kalt.

Leverer underskrifter fredag

- Her finnes ledige hus og hyttetomter, og arbeidsplassene er nært oss, både i Fillan og på Sandstad. Vi trives her - men vi mangler rent vann, var omkvedet i oppropet.

Initiativtakerne samler nå de siste underskriftene for å levere dette på kommunen på fredag. Hitra kommunes vannplan rulleres for tida, og den planen vil tranvikingene være med på.

- Det er et stort engasjement rundt vann-opplegget vi har i bygda, det er et tema hele tida. Det var også derfor møtet kom i stand. Noen er vel fornøyd med at de har boret og ordnet vann sjøl, men jeg tror det store flertallet vil ha kommunalt vann og vil trykke på for å få det til, sier Hammervold.

Fargeforskjellen fra brønntappet vann og vann tappet fra det kommunale renseanlegget er stor. (foto: privat)