Fire medlemmer i Frøya kiteklubb har meldt seg på det verdensberømte kite-racet "Ragnarok". Racet foregår på Haugastøl på Hardangervidda med deltakere fra hele verden. Konkurransen arrangeres den 9.-12. april i år og det er ventet rundt 300 deltakere.

- Vi som deltar fra Frøya er Jonas Vainoras, Gediminas Vainoras, Trude Brustad og Mihhail Misailov, forteller Jonas.

Konkurransen har navnet "Ragnarok", tatt fra den mytologiske beskrivelsen av den avgjørende kampen mellom de gode og de onde gudene.

- Bare de tøffeste kiterne vil fullføre løypa, skriver arrangøren på sine nettsider. Jonas Vainoras forteller at Ragnarok-løypa vil bestå av flere runder på 10-20 kilometer, avhengig av vind-og snøforhold.

- Idrettsutøverne må fullføre et gitt antall runder for å få en pallplass, forteller han.

Frøya kiteklubb ble stiftet 27. januar i år, og bruker spesielt stranda og sjøen ved Sistranda til sine aktiviteter. I vinter fikk vi også et lite videoglimt av kiterne der de trente på snølagte jorder ved Sistranda.

I forbindelse med planene om Helhetlig idrettspark, er det lagt opp til at et av naustene på Sistranda blir tiltenkt satsing på sjøsport og kan fungere som klubbhus for ulike aktiviteter.

- Folk som driver med sjøsport, som for eksempel kiting, sier at denne stranda er den eneste i sitt slag her i området. Den fungerer unikt bra for kiting, og det må vi ta vare på. Dessuten er havkajakk blitt populært på Frøya, og sportsdykkerne er også veldig aktive, fortalte kultur- og næringssjef i Frøya kommune, Maciej Karpinski, under et nylig avholdt informasjonsmøte om Helhetlig idrettspark.

Ifølge prosjektkoordinator Jan Otto Fredagsvik har kiterne sagt at de vil være med og rydde opp i fjæra for store steiner og enkelte trær, slik at forholdene kan bli enda bedre for denne aktiviteten.

Rundt 300 kitere møtes på snøen på Hardangervidda (Skjermdump fra videoen Snowkite Endurance Race - Red Bull Ragnarok 2012)
Sistranda egner seg til mange typer sjøsport, også de som krever en enkel landbase. Prosjektet Helhetlig idrettspark tar innover seg dette behovet. (Skisse: Frøya kommune) Foto: <137><137>