Ved lunchtider fredag inviterte derfor skolens lærere til intimkonsert i aulaen i Frøya kultur- og kompetansesenter, og forbausende mange tok seg et friminutt og benket seg for å få et lite kulturpåfyll i førjulsstria, gjerne med en kaffekopp og et kakestykke til.

Med tidas til dels svært uhyggelige nyheter som bakteppe hadde kulturskolen valgt å bidra på sitt vis ved å benytte anledningen til å samle inn penger til Redd Barna. Repertoaret brakte også tankene til flere kanter av en urolig verden.

Julerøtter med grenseoverstigende verdigrunnlag

Og det ble en fin reise vi i aulaen fikk være med på.  Med en nydelig start i skandinaviske røtter med ”Mitt hjerte alltid vanker” gikk turen gjennom store deler av Europa og var selvfølgelig innom Palestina.

En tur over Atlanterhavet til Amerika rakk vi jammen også. Ord på norsk, engelsk og nederlandsk minnet oss på at mellommenneskelige verdier både er tidløse og grenseløse.  Lydbildet og instrumenteringen var akustisk, lavmeldt og fargeleggende.  Man kan spørre seg hvordan en såpass liten kulturskole kan tiltrekke seg lærerkrefter på et så høyt nivå som disse har, og rektor Toril Antonsen Aae gir oss et enkelt svar på spørsmålet.

- Vi har prioritert 100% stillinger i stedet for flere små, sier hun og utdyper videre.

- Ved å slå sammen undervisning i flere instrumenter til en stilling unngår vi at lærerne må dagpendle mellom flere kommuner, og dermed blir skolen vår attraktiv for gode søkere.

Hun legger også vekt på at kulturskolen har stor aksept i det politiske miljøet, noe som også gjør det lettere å jobbe langsiktig.  Blant annet trekker hun fram et prosjekt for styrking av grunnleggende skoleferdigheter gjennom kultur, noe vi gjerne kommer bredere tilbake til senere.

Foto: Bjørg Støen

Pust med magen, tenk med hjertet

Før ordføreren kom inn med en aldri så liten julegave til dagens julestjerner i form av en marsipangris og folket trakk hver til sitt, takket dagens konferansier Karina Tønder Tøften for oppmerksomheten med en oppfordring om å stresse ned litt fram mot jula.  For å bruke hennes egne ord: ”Pust med magen, tenk med hjertet!”