I vår serie om kulturvernet i Frøya har vi tatt utgangspunkt i at kommunen ikke har bevilget penger til, eller hatt en plan for kulturvern de siste 16-17 årene. Kommunens samling av eldre båter og gjenstander har stått lagret i et bygg på den nedlagte søppelplassen, som de siste årene har vært ulåst.

(les hele serien og se lokalavisas "innbrudd" på søppelplassen her )

Det har de siste årene dukket opp flere enkeltsaker som har vist at kulturvernet har hatt lav status. Vi har sett på saken om steinalderstien, om båtmotorsamlingen som kommunen endre opp med å ikke ville ha, og den gamle skolestua på Sistranda som har vært foreslått revet flere ganger.

At det likevel finnes en allmen interesse for historie, og det å ta vare på kulturminner, kan et initiativ på Mausund være eksempel på.

1. juli i fjor var det offisiell åpning av Trøndelag kysthistoriske museum på Mausund. Museet er organisert som ei privat medlemsforening, og de har passert 100 medlemmer. I løpet av det halve året de har hatt åpent, har de hatt mellom 750 og 800 besøkende.

- Det har vært en veldig interesse, sier Arnstein Antonsen.

- Hver uke kommer folk med historiske gjenstander

Og da sikter han ikke bare til at utstillingen har vært godt besøk av publikum. Det er stor interesse blant folket på Mausund til å bidra, både i det praktiske arbeidet med museet, og i å bidra med ting som kan ha historisk interesse.

- Vi har ikke plass til å stille ut alt. Vi har begynt å lagre ting, forteller Antonsen.

- Hver tirsdag har vi åpent hus, og hver gang er det noen som har med seg noe. Det kan være gamle aviser, bilder eller gjenstander. Vi har en del eldre folk som selv har brukt de gjenstandene som vi stiller ut. Og jeg synes det er berettiget at vi tar vare på og får vist fram dette. Vi har en rik historie på Frøya, og særlig det som går på fiskeri og næringsliv. Det må vi ta tak i før det er for seint.

Utløst av en henvendelse om båtmotorer

Vi har tidligere omtalt de 3-400 båtmotorene det ble jobbet med å få til Frøya, men som kommunestyret sa at de ikke ville ha. Det ironiske er at disse båtmotorene var utløsende for arbeidet som er lagt ned med museet på Mausund.

- Det var sommeren 2015 at vi fikk en henvendelse fra kommunen om vi ville jobbe for å ta vare på og vise fram båtmotorene her på Mausund. Men så tok det så lang tid før det skjedde noe mer, og vi begynte å jobbe med både lokaler og det å hente inn gjenstander til et museum, forteller Arnstein Antonsen.

Og det blir et museum uten båtmotorsamlingen.

- Kommunen ønsket at vi skulle inngå avtale med eieren. Men det ville bety store økonomiske forpliktelser, som ikke vi kan ta på oss, sier Antonsen.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no