I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, tok Frøya Hitra psykisk helsearbeid kontakt med kulturskolen og Sistranda skole på 8.trinn, for å få til et samarbeid. Selv om selve verdensdagen var 10. oktober, er det opp til folk lokalt å bestemme hvordan de vil sette fokus på mentale utfordringer hele måneden.

- Når vi forteller at det er viktig at ungdommene er glade i seg selv, er det nok ikke alle som forstår det med en gang. Det virker jo så selvfølgelig på et vis. Men så kommer det fram historier der ungdommer selv har opplevd ting eller vet om andre som sliter. Det er mange som mener psykisk helse burde vært et eget fag i skolen, forteller Edith Tanke Hallaren som er psykiatrisk sykepleier.

- Elever forteller at de føler et stort forventingspress i forhold til å skulle være perfekt. De stresser med å ha flest mulig venner eller tommler opp på sosiale medier. De skal gjøre det bra på skolen og være best i idretten de driver med i tillegg, forteller Aae.

- Hvor lett er det å få ungdommene til å prate om dette?

- De er ganske åpne. Flere elever snakker fortrolig med sin kulturskolelærer. I tillegg har vi små grupper, så de blir godt kjent med hverandre, svarer lederen for kulturskolen.

Krever stort mot

Gjennom kunst-og håndverk timene skal 8.trinn lage seg en maske. De vil bli utstilt i forbindelse med en forestilling kalt "kast maska". Den starter torsdag 22. oktober klokka 17.30 i Frøya kultur-og kompetansesenter. Det koster 50 kroner å komme inn.

- Maska skal de dekorere etter eget ønske, for å vise hvordan de vil fremstille seg selv. Den kan for eksempel være full av sminke, farger, eller noe helt annet. Så er tanken at de skal kaste maska og vise hvem de er, forklarer kust-og håndverk lærer Benedikte Steinkjer.

- Under forestillingen vil elevene både fremføre sang, dans, musikk, teater, og vise filmer. Å kunne uttykke slike vanskelige tema gjennom kultur gjør det nok enklere på et vis. Da er det ikke vi som vil at de skal si noe, men ungdommene som får fortelle det på en egen måte. Vi forteller dem at ikke alt trenger å være helt perfekt, men at det er viktig at de prøver. Men det er ingen tvil om at de er tøffe, for mange gjør ting på scenen som krever stort mot. Det er veldig imponerende, tilføyer Aae.

Får hjelp av Lene Malin og Onkel P

Alle de fremmøtte mener det er kjempeflott at Lene Marlin og Onkel P med "Styggen på ryggen", setter et kjent ansikt til psykiske problemer.

- Det viser at selv vellykkede mennesker som fremstår som perfekte, sliter også. Jan Erik Larssen som mange kjenner fra TV-programmet "Autofil" virker jo kjempeglad hele tiden. Han vant årets åpenhetspris fordi han fortalte om angsten han føler på. Jeg tror alle slike eksempler gjør det enklere for andre å stå fram med det de sliter med, mener sykepleier Hallaren.