Gøril Berg jobbet som hjemmesykepleier, men merket etter å ha forsøkt å jobbe seg igjennom problemer fra fortiden, at det var hun selv som trengte pleie.

- Det pågikk i rundt et år før jeg rett og slett gikk på veggen. Ting jeg hadde fortrengt siden barndommen begynte å komme tilbake i små glimt, og de var såpass ille at jeg ikke klarte å jobbe noe mer til slutt.

- Ble ikke bedre

Berg hadde havnet i en syklus av mangel på søvn og matlyst, og fikk stadig mer angst og depresjoner. Men det satt langt inne å søke om hjelp.

- Jeg prøvde å jobbe meg igjennom det og sa til meg selv at det kommer til å bli bedre. Men det ble ikke det. Jeg veide rundt 45 kg da jeg la meg inn på Distrikt Psykologisk Senter (DPS) i Orkdal. Der fikk jeg hjelpen jeg trengte, forteller hun.

Hos DPS fikk hun diagnosen Posttraumatisk stresslidelse, som ofte forbindes med mennesker som har vært igjennom tunge fysiske og psykiske traumer, som gjenoppleves gjennom tilbakeblikk.

- At det plutselig dukket opp tidligere hendelser som jeg ikke kunne huske med en gang, gjorde jo dette særdeles vanskelig å takle. Man lurer på om det er mulig å fortrenge hendelser som har skjedd, men jeg har lært meg at det er en del av kroppens forsvarsmekanisme nå, forklarer Berg.

”Hjorteviskeren” [M1]

Gjennom NAV fikk hun tilbud om tilrettelagt arbeid på Dalpro Gård i Hitra, Sør-Trøndelag. Å hjelpe til med foring og pleie for både sau og hjort, gjør hun flere dager i uken nå, selv om hun ikke alltid jobber fulle dager. Hun blir til og med kalt ”Hjorteviskeren” av sine kollegaer, fordi dyrene kommer med en gang hun er i nærheten.

- Jeg har bestandig likt å jobbe dyr fordi de viser at de er glad for at du kommer. Å få muligheten til det, er som medisin for meg. Å sitte og glo inn i veggen hadde ikke hjulpet meg i det hele tatt. Man må føle at en gjør noe meningsfylt. Jeg vet ikke om jeg hadde vært her, hvis det ikke hadde vært for denne jobben, sier Gøril Berg.

- En del av det Dalpro driver med, er også slakt av dyrene du steller.  Hvordan påvirker det deg?

- Det går helt fint. Jeg har jobbet på gård tidligere, så jeg vet at det er en del av livet. Datteren min Katarina på 13 år, har sluttet å spise sau og hjort etter at hun har vært med å matet lammene. Men hun forstår at lille Ludvig skal bli middag til noen en gang. Sånn er det bare.

Hjelper flere tusen

De 220 medlemsbedriftene i Arbeidsgiverforening for Vekst-og attføringsbedrifter (ASVL), har sørget for at rundt 7.000 mennesker jobber med varig tilrettelagt arbeid. Igjennom andre organisasjoner kan det plusses på 2.000 ytterligere i Norge, som jobber fast med tilrettelagt arbeid.

- Hvert år er det også cirka 4.000 mennesker som får jobbe midlertidig i bedriftene som vi samarbeider med. Da kan de få prøvd seg i yrkeslivet igjen, og få jobb i den bedriften de er ute i eller en annen, sier kommunikasjonsrådgiver i ASVL, Flemming Trondsen.

De kjenner godt til Gørils historie, siden hun er en av flere mennesker som de nå vil vise fram gjennom nettserien ”Godt jobba”.

- Vi vil vise fram hvor mye folk kan få til og hvor mye samfunnet faktisk tjener på å la folk jobbe det de kan. Mange kan være skeptiske i forhold til hva slike personer kan få til, men det bor ufattelig mye i folk. Det håper vi denne serien skal få vist fram, mener Trondsen.

- Et forbilde for resten [M2]

For Berg, var det uvant å skulle ha et kamerateam og hun tenkte seg om før hun sa ja til å bli med.

- Men jeg kom til konklusjonen at hvis min historie kan få andre til å søke hjelp tidligere, så er det verdt det.

En av de som kjenner henne best, er arbeidsleder Terje Stølan. Han håper Gøril kan jobbe der så lenge hun klarer. Han mener hun er flink til å ta ansvar for de andre som har jobbet der i kortere tid og er en naturlig leder i jobben.

- Hun har vært en solskinnshistorie fra hun begynte. Alltid blid og positiv, og helt problemfri å jobbe med. Når pausen er over, er hun den første som reiser seg for å arbeide igjen. Gøril er kort fortalt et flott forbilde for resten som jobber her, smiler en fornøyd Stølan.