Vidar Oskarson, forfatter bak Oda fra havet, er storfornøyd med helgas forestillinger.

- Det som imponerer mest er hvordan alle på scenen greide å gjennomføre fire forestillinger av like god kvalitet. Alle må være hundre prosent på hele tiden for at det skal gå, sier Oskarson.

Det er to år siden urpremieren på uteteateret, og noen endringer er gjort.

- I år økte vi kapasiteten hos publikum fra 600 til 1000 mennesker. Vi var spent på om vi var for ambisiøse, men det er tydelig at folk vil ha dette, forteller Oskarson.

To av helgas forestillinger var utsolgt, og på de to andre var det kun noen få seter ledig. Oskarson forteller at de gode tilbakemeldingen fra publikum gir han, skuespillere, musikere og de frivillige mye energi og pågangsmot.

Oda-spelet

Mer humor, større og mer livlige scener, og tettere regi har økt kvaliteten på Oda fra havet. Spesielt stas er det når våre egne lokale skuespillere får publikum til å le og kose seg.

Fredag ettermiddag var det duket for premiere på Oda fra havet inne i havna på Mausund. Forventningene blant publikum var tydelig stor i forkant av spelet, og det var ikke mange billettene igjen da folk tok plass på utetribunen foran den minimalistiske scenen. Samme dag som urpremieren for to år siden ble det lovet en ny oppsetning i år, og det er tydelig at dette allerede er et kjærkomment teaterstykke i øyregionen. Fredag ettermiddag var allerede to av forestillingene utsolgt.

Endringene fra stykket for to år siden er ikke veldig markante. De fleste skuespillerne har kommet tilbake til Mausund, scenene er bygd opp nesten likt og mange av de samme følelsene er tilstede. Likevel sitter undertegnede igjen med følelsen av at årets utgave er hakket bedre. Spesielt opplevdes scenene hvor hele ensemblet fikk vise seg fram som ekstra sterke, og ga mer liv til uteteateret.

Kvinner på havet

Vi følger Oda Spåholet, ei viljesterk, omtenksom og frampå jente, som ønsker å bevise for alle mannfolkene på Mausund at hun også kan bli fisker. Oda spilles av Marte Hallem, som også har skrevet manus og musikk. Vi følger henne fra hun er 15 år, og til midten av 20-årene. På bare få år opplever den unge Oda flere tragedier enn hva folk flest makter. Første akt før pausen setter i all hovedsak et dystert bakteppe for hva som kommer. Musikken løfter handlingen fram, sammen med gode skuespillerprestasjoner og smarte regigrep. Oda ønsker å bli fisker, men dette tas ikke godt imot av enkelte menn på Mausund, og heller ikke hennes engstelige mor liker tanken på en datter på sjøen. Det dør alt for mange fiskere på havet.

I andre akt beviser Oda at også kvinner kan drive sjøen. Sammen med bestevenninnen Anne, spilt av Line Heie Hallem, tar de over farens gamle båt og tjener godt på fisk. Men det er ikke bare på sjøen at tragediene utspiller seg. Oda slipper heller ikke unna til land, hvor spesielt den fordrukne, stakkarslige Hallstein ikke vil la ungjenta i fred. Hallstein spilles av Pål Andrè Hasselvold, en nykommer til Oda-spelet. Han imponerer stort, og er kilde til mye latter og humring fra publikum.

Profesjonelle amatører

I år, som for to år siden, er det Edvard Hægstad i rollen som gamle Andor Skatvold som driver handlingen fram. Han har rollen som forteller, og med sin gode portrettering av Andor setter han stemningen fra første scene. Erlend Haga som Odas onkel Johan spiller også utrolig godt, men i motsetning til Andor er Johan den karakteren som også gir litt glede og latter til publikum. Når Johan samler alle barna for skrøner og dans i et av stykkets mest levende scener, kan man ikke annet enn å fryde seg.

De profesjonelle skuespillerne gir et høyt kvalitetsstemple over stykket og får også mest spilletid, men det er herlig å se at våre egne, lokale skuespillere skinner like godt. Inger Marie Sunde Johansen fra Mausund spiller overbevisende i rollen som Ane Amalie, venninnen til Oda. Den kanskje største publikumsfavoritten ble Hjørdis, spilt av Eli Iren Sandvik. Sladrekjerringa som får med seg alt som skjer er bare helt herlig, og latteren sitter løst hos publikum. Det er også gøy å se hvor mye barna koser seg på scenen. Dette stykket hadde føltes litt tomt og med lite liv uten de ivrige og dyktige amatørene.

Kjenner havet på kroppen

Det er ingen tvil om at øyregionen har fått ett nytt teater som skuespillere, musikere og publikum vil være stolt over. Det er noe befriende med å sitte utendørs med utsikt over leia, høre lyden av båtmotorer og måkeskrik, og oppleve et teaterstykke av så høy kvalitet. At vi befinner oss på en liten øy langt fra fastland blir lett tydelig da hele stykket utsettes i ett kvarter, fordi vi må vente på en ferge med flere publikummere. Det er noe av sjarmen med Oda fra havet, at også vi som publikum får kjenne havet på kroppen.

Årets utgave av Oda-spelet har løftet seg ett hakk, og det var tydelig at publikum satte pris på det de så og hørte