Fredag er det premiere på musikalen Waitress i Frøya kulturhus. I løpet av helga skal elever fra Guri Kunna levere tre forestillinger.

Elin Karpinski Strandheim er assisterende rektor ved Guri Kunna videregående skole og prosjektleder for musikalen.

– Hvorfor valgte vi akkurat denne musikalen?

– Denne musikken er ganske ny og relevant. Og det er et stykke musikk som er litt morsomt. Det er mye humor i den, men samtidig er det klassiske elementer av kjærlighet, forelskelse og vanskeligheter. Og det er fengende musikk. Så dette er ganske morsomme sanger.

– Ikke veldig kjente sanger, men de er skrevet til denne musikken. Jeg så denne musikken i London for noen år siden sammen med barna mine. Og jeg syntes det var veldig bra. Vi så at barna likte musikken. Og det er bra.

Elin understreker at det er Elisabeth Antonsen Dyrø som er den viktigste drivkraften nå. Hun er faglærer ved Guri Kunna videregående skole, avdeling Frøya, og har ansvaret for årets musikal.

– Og så jobbet Sara Gaasø som lærer på en ungdomsskole. Hun hjalp til med koreografien. Og hun var tidligere musikkteaterstudent. Så det blir en glede å jobbe med Elisabeth. Vi kjenner hverandre veldig godt, sier Elin Karpinski Strandheim.

– Hvem kan komme og se på musikken?

– Alle som har lyst. Billetter er fritt tilgjengelig, og vi har generalprøve fredag ettermiddag. Alle studenter som deltar på workshopene, kan komme og se på. Så har vi premiere fredag kveld. Og forestillinger lørdag og søndag.

– Det som er veldig fint er at det er elever fra Frøya, elever fra Hitra, elever fra studiespesialisering og elever fra yrkesfag. Og det er elever fra yrkesfag. Så det er en veldig god blanding. Det er tre grupper. Så de kan selv velge om de vil delta. En musikal hvert år, forteller Elin.

Fra øvingen til Waitress. Foto: Maiia Bondarchuk

– Og jeg synes det er viktig at alle barn og unge får muligheten til å delta i slike programmer. Fordi det er veldig lærerikt. Det er veldig stimulerende. Folk føler seg trygge og kan uttrykke seg og være kreative.

– Deltakerne kommer fra ulike klasser og nasjonaliteter. Sang er fremfor alt et universelt språk. Dette er et inkluderende program for ulike typer elever. De kan delta på sin egen måte. De deltar i læringen. Derfor prøver vi å holde det veldig åpent. Det er en balanse mellom alt. De har alltid vært involvert.

– Men det har alltid vært elever med utfordringer i musikaler. Det er litt av grunnfilosofien vår – man må gjøre det beste ut av det materialet man har. Man skal ikke ekskludere noen. Det er veldig viktig, sier Elin Karpinski Strandheim.

Rasmus Heggvik Aune, elev

– For meg så er målet bare å ha det gøy. Viser at man kan danse og gjøre seg morsom. Ellers så er det bare å formidle det manus og historien skal være. Kjærlighet, drama, ellers humor. En del voksen humor.

– Føler du hva din karakter kan føle? Kan du forstå hva han føler?

– Ja, det er noe litt mer dramatisk og overdrevet enn vanlige folk. Men jeg forstår følelsen og opplevelsen av hvilke motivasjoner han har, sier Rasmus.

Stacey og Rasmus (og Sara) i front. Foto: Maiia Bondarchuk.

Stacey Wadieh, elev

– Er det vanskelig eller bare morsomt å prøve seg på scenen?

– Jeg synes det er artig å både synge og danse, og utfordre seg til å stå på en scene og synge. Det er noe jeg har holdt på med tidligere. Jeg har jo sunget på scenen før, men det har vært en stund siden jeg gjorde det. Så det er litt spennende å komme tilbake til å stå på scenen og synge. Så det er andre ganger jeg er med på musikal gjennom videregående.

– Hva handler musikalen om?

– Den musikalen handler om Jenna som har litt trøbbel med mannen sin, og egentlig ikke vil være lag med. Og så finner hun ut at hun ønsker å starte sitt eget liv og prøver å finne noe. Og plutselig får hun vettet at hun kanskje er gravid.

– Hvordan gjør du en musikal interessant for publikum?

-Å gjøre musikalen interessant for publikum handler om at du bruker din innlevelse. Bruker kroppen din til å få fram budskapet. Vis med hele kroppen din og med å si ordene klart og tydelig, sier Stacey.

Elisabeth Antonsen Dyrø, faglærer i musikalen.

– Hvordan kan årets musikal engasjere publikum?

– Året musikal inneholder mye humor, og god musikk skrevet til handlingen. Gjennom hovedrollen Jenna får vi se både hvor viktig det er med gode venner og støttespiller i livet, og at man innimellom må ta tøffe valg. Så får man håpe at man lander trygt på føttene. Og sjelden er situasjoner helt svart-hvitt.

Elisabeth Antonsen Dyrø etter forestillingen i 2021. Foto: Cecilia Brurok

– Det å få se disse flotte ungdommene utfolde og utfordre seg på scenen, både med teater, sang og dans er inspirerende i seg selv. Dette tror jeg vil smitte over på publikum, og jeg forventer både latter og tårer fra salen, fortsetter Elisabeth.

– For å gi noe ekstra til vårt lokale publikum vil man underveis i musikalen kjenne igjen både stedsnavn og navn på personer som blir omtalt. Velkommen til forestilling!