Hege Karlstad presenterer hver fredag i lokalavisa en spennende oppskrift for å dele sine kulinariske kunnskaper med øyværingene. Responsen har ikke latt vente på seg.

– Nylig ringte en dame fra Hitra meg og spurte så pent om jeg kunne sende henne min oppskrift på svinekjøttboller på tekstmelding. Hun hadde klippet den ut av Hitra-Frøya, men rotet den bort. Og nå skulle barnebarna komme på besøk, og da hadde de så fryktelig lyst på disse kjøttbollene. Det er en spesiell følelse å vite at man skriver noe som betyr noe for andre mennesker. Utrolig hyggelig må jeg si, forteller Hege som håper kjøttbollene ble gode!

Hun har forøvrig fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk som har testet oppskriftene, og ukentlig klipper ut og tar vare på dem.

I forbindelse med hytteturen nylig, serverte Hege hel svinenakke som er stekt på svak varme.

- Alle spisten nesten en halv gris hver før vi klarte å stoppe, sier Hege om matopplevelsen på hytta.

Her er oppskrifta for alle som har lyst til å prøve:

Pulled pork med coleslaw, mangosalat og fersk mais.

Dette er et måltid du ikke bør gå glipp av! Pulled pork er hel svinenakke som er stekt på svak varme i ovn eller på grill i 4-7 timer, den smelter på tunga og smaker helt magisk!

Pulled pork:

• ca 2-300 gram pr person hel svinenakke.

• Smør.

• Salt og pepper.

• Rub.

• Barbequesaus.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 30 min før bruk. Brun kjøttet godt på alle sider i smør med litt olje i en varm stekepanne, og krydre med salt og pepper. Smør deretter inn hele nakken med en god barbequesaus, og gni deretter inn en god dose rub.

Legg den så i en stekepose, og fyll gjerne opp med urter, løk og noen grovkuttede grønnsaker, samt et par klatter smør. Lukk posen og sett i en stekeform, i tilfelle posen begynner å lekke. Stek ca midt i ovnen på 110 grader varmluft. Det kan ta alt fra 4 til 7 timer avhengig av hvor mange kilo svinenakke du har. Min på 2 kg var meget ferdig etter 4 timer.

Det beste er hvis du tar den ut av stekeposen den siste timen, og steker den på grillen på indirekte varme mens du snur den ofte, og pensler den med barbequesaus. Du kan også gjøre dette i stekeovnen. Ved å gjøre dette får du en svært god skorpe på utsiden. Kjøttet skal maks være 94 grader, og da skal det være så mørt at det omtrent faller fra hverandre av seg selv. Du kan da rive det i strimler, derav navnet «pulled pork». Bland inn litt barbequesaus, og eventuelt litt mer av rub’en.

Du kan også gjøre hele prosessen på grillen, da skal den ligge på indirekte varme med lokk til den er 94 grader. Den skal smøres og pensles med barbequesaus ofte.

Kraften i stekeposen er særdeles god, og kan brukes til å lage saus, eller fryses ned til senere anledning.

Rub:

• 2 ss paprikapulver.

• 2 ss løkpulver.

• 1 ss hvitløkpulver.

• 1 ss salt.

• 1 ss pepper.

• 2 ss Demerara brunsukker.

Bland alt sammen, og du har et nydelig krydder til grillmat. Har du ikke løkpulver går det fint uten, bare ta litt mer hvitløkpulver.

Coleslaw:

• ca 1-2 dl majones.

• ca 1-2 dl rømme.

• 2 ss Demerara brunsukker.

• 1 ss dijonsennep.

• 1 ss eplesidereddik.

• 1 ss sitronsaft.

• 1/2 - 1 stk revet kål.

• ca 2-4 stk revet gulrot.

• 1 stk finhakket rødløk.

• 2 stk finhakket hvitløksfedd.

• Nykvernet salt og pepper.

Bland de øverste ingrediensene til en dressing. Bland deretter resten godt sammen, og til slutt blander du inn dressingen. Smak til med salt og pepper. Hvor mye rømme og majones du trenger er litt avhengig av hvor mye kål, men poenget er at det skal bli nok til å dekke all kål sånn passelig. Blir det for lite så ha oppi mer, blandingsforholdet er ikke pinlig nøyaktig.

Dekk over og la det stå kjølig en stund, så smakene får blandes. Men vær obs på at den smaker best litt romtemperert og ikke iskald.

Mangosalat:

• 2 stk mango i terninger.

• 1/2 rødløk finkuttet.

• 1 potte frisk koriander grovhakket.

• Nykvernet salt og pepper.

• 1 ts eplesidereddik.

• ca 1 ss olivenolje.

Skrell og kutt mangoen i terninger.

Bland sammen alle ingredienser og rør godt sammen, og avslutt med et ørlite dryss av nykvernet salt og pepper.

Fersk mais:

I disse dager er det mulig å få tak i fersk mais, og tro meg - det er en helt annen opplevelse enn hermetisert!!! Så løp og kjøp!

Grill de med skallet på til de er varme og møre. Ha på smør og et dryss maldonsalt.

Skulle du mot formodning ikke få tak i fersk, kan du også grille vakuumpakket mais.

Det er vanlig å servere pulled pork med hamburgerbrød, men jeg foretrekker en toastskive stekt i en stekepanne med litt smør i stedet. Legg på en dæsj coleslaw og en god neve med pulled pork. Server sammen med litt barbequesaus, frisk mangosalat og nydelig fersk mais. Bedre blir det ikke!

Her kan de lese Heges blog - KULINARISK FANATISME

Hege Karlstad