Hvis du står på Krabbsundbrua og titter i retning Akset og Mastad ser du innløpet av en liten strøm til venstre for et høyt kneisende berg. Strømmen er grunn, bare noen få meter dyp, men lyder likevel navnet Storstrømmen (må ikke forveksles med Storstrømmen i Barmfjorden). Litjstrømmen som ligger noen meter lengre nordøst, er betydelig mindre på alle måter. Begge disse strømmene fører inn mot et litt dypere parti som lokalt heter Gryta. Fra Gryta fører Langstrømmen deg inn mot Vågan, men dét er en annen historie. I dag er det Gryta det skal handle om.

Første gang jeg skulle dykke i Gryta var det egentlig strømmen vi var ute etter. Det er nemlig fryktelig artig å suse avgårde over det grunne partiet mens fisk og tareskog flimrer forbi. Men idet vi nærmet oss bunnen oppdaga vi at bunnen var unormalt full av liv. Jeg og Kenneth Akset ble enige om at dette måtte vi undersøke nærmere en gang det var strømstille, eller «nættinnja» som han sier. Det skulle vi ikke angre på. Snakk om å lete etter gråstein og finne gull!

I et område omtrent på størrelse med et normalt bolighus er det hundretusener av levende skapninger! Bunnen er fullstendig dekt av fargerike sjønellik, veggene er kledd med oransje lærkoraller, og sjøanemoner i alle tenkelige farger ligger strødd over alt rundt deg. Tareskogen vaier over hodene våre, og rognkjeks, sei, torsk, lyr og et utall ulike gyltefisker svømmer bedagelig forbi. Fargesprakende nakensnegler,  noen av dem store som hånda mi, beiter på den frodige vegetasjonen. Blåskjell, o-skjell og rosa kalksteinsalger dekker opp den plassen som ikke allerede er okkupert. Det er rett og slett ufattelig mye og variert liv her nede!

Jeg har vært med når hardbarka tec-dykkere (slike som foretrekker å dykke på 50+ meters dyp, med enorme dobbelflasker fylt med annen gassblanding enn luft, som mener at alt med lengde mindre enn 20 meter som mangler stål er uinteressant) kommer opp etter å ha blitt overtalt til å gjøre ett «blomster-dykk» i Gryta – med verdens største smil og stjerner i øynene overraske over hvor vakkert det er og at en slik type dykking kan være så moro!

De siste årene har flere internasjonalt kjente uv-fotografer vært her på Hitra, og uten unntak vil alle tilbake til Gryta etter å ha vært der første gangen. Når de uttaler at dette er en av verdens (!) tre beste kaldtvannsdestinasjoner begynner dere kanskje å skjønne at det er ei ren, utømt gullgruve vi har her.

Om det blåser eller regner, hagler eller snør – her er det dykkbart hele året og under alle forhold, men jeg elsker å dykke der når sikten i sjøen er bra og sola titter fram. Da kan vi virkelig nyte den fantastiske topografien og det utrolige dyrelivet - både det som har grodd fast og det som beveger seg rundt på føtter, sugekopper eller svømmende. Uansett vær og årstid er Gryta en av verdens beste dykkesteder, og jeg kan lett dykke hundre dykk der uten å bli lei. Hvem vet – kanskje møtes vi der en gang, med snorkel eller dykkeutstyr? Husk bare at alt som gjør dette stedet så unikt er levende skapninger, så gjør som meg: Vær forsiktig, vis hensyn og husk at vi bare er gjester i denne gullgruva.

ANN KARIN MATBERG