2015 er Friluftlivets år og som et ledd i markeringen av dette året har miljøvernminister Tine Sundtoft oppfordret alle landets kommuner til å utpeke sitt mest attraktive friluftslivsområde. Hitra kåret sitt mest attraktive turmål tidligere i år, Ulvøyastien, og Frøya står nå midt oppe i sin kåring av sitt mest attraktive turmål.

Det vil si: Det er like før fristens utløp for å komme med kandidater til gode turmål på Frøya.

• Send ditt/dine turforslag med en kort begrunnelse. Send på epost til post@hitra-froya.no. Merk eposten: Turmål. Du kan også legge igjen forslag i kommentarfeltet under, eller på lokalavisas Facebook-side.

Innspill til turmål

- På Frøya kickstartet vi Friluftslivets år med overnattingstur til Vassbukta i januar, forteller folkehelsekoordinator Kristin Strømskag og Frøya turlagsleder Gunhild Riiber.

Nå ønsker arbeidsgruppa som arbeider med Friluftslivets år i kommunen, på innspill til det flotteste turmål på Frøya.

– Vi har utrolig mange perler både fjernt og nært på Frøya. Jeg håper at alle har sitt lokale turmål som de nominerer, sier Strømskag og legger til at forskning viser at det er nærmiljøturen som brukes mest og har best effekt på folkehelsa, ikke en årlig topptur til Besseggen.

- Hovedpoenget med kåringen, er ikke konkurransen, men forhåpentligvis å løfte frem flere av hverdagsturene og turmålene man finner i nærmiljøet sitt.

Turlagslederens favoritt

Gunhild sier det er vanskelig å velge seg et favoritt-turmål på Frøya.

- Jeg er rimelig enkel av meg, så bare jeg får høy himmel over hodet, så er jeg tilfreds. Jeg er veldig glad i nærturen i turstien på Dyrøya, områdene på Dragneset med Olberget som inngår i Frøyavandreren. Storfjorden, alt på Titran, Inntian, Stutvassdalen. Ja det er vanskelig å skulle velge, men et favoritt-turmål for meg, er å dra med rolige padletak over sandgrunner i nærområdet mitt på Norddyrøya, som jo er et eldorado for nettopp det. Ellers er det en klar favoritt å gå 30 meter bak huset vårt og sitte og se ut over mot Sula og Mausund, uansett værforhold. Det tømmer hodet og gir god energi.

Folkehelsekoordinatorens favoritt

- Mitt favorittmål på Frøya er området rundt der jeg bor på Kverva, sier Kristin.

- Det er vakkert på hele fast-Frøya og vi har perler på Vågøya, Kya og resten av øyrekka. Allikevel setter jeg utrolig pris på å pakke sekken og snøre skoene hjemme, for så å gå på en lang tur inni hauan uten å kjøre noe sted og parkere. Lengden på turen avhenger av om jeg går alene eller sammen med familien. Alene pakker jeg kaffe og brødskive og legger turen innover mot Storfjorden, kanskje til Omnan og Sandvatnet. Hvis vi er hele familien holder det kanskje å gå inn til Vassbukta og grillhytta som grendalaget på Kverva-Nordskag har satt opp for å spise kveldsmat. Det er det som er så unikt med å bo på Frøya, vi har turmuligheter for korte hverdagsturer og lange aleneturer rett utenfor stuedøra.

Får mange stemmer

Gunhild tror at Stutvassdalen, Merradalen med Vassbukta, Svalbalen på Titran, turtriangelen på Mausund, Sula eller Korsan får mange stemmer.

- Jeg tenker Besselvassheia, Frøyas høyeste punkt, får en del stemmer, sier Kristin. - Besselvassheia kan nås gjennom turstinettet Frøya Turlag med frivillige har merket fra nesten hele fast-Frøya som for eksempel Klubben, Engdalen, Stutvassdalen og Hamarvika. I tillegg tar Frøya Turlag årlig med 8.klassingene til Besselvassheia gjennom arrangementet Opptur, så der skal alle frøyværingene som vokser opp vært en gang.

Slik kåres vinneren:

• Konkurransen om valgt av mest attraktive turmål blir gjennomført av Frøya kommune, men med teknisk hjelp fra lokalavisa Hitra-Frøya.

• Send ditt/dine turforslag med en kort begrunnelse. Send på epost til post@hitra-froya.no. Merk eposten: Turmål. Du kan også legge igjen forslag i kommentarfeltet under, eller på lokalavisas Facebook-side.

• Siste frist for innsending av forslag er 24.juli.

• Ut fra forslagene som kommer inn, skal kommunen velge ut en topp 10-liste, som det blir det mulig å stemme på via SMS senere i sommer.

• Så hvilken turkandidat som til slutt kan tittelere seg som Frøyas mest attraktive turmål, det kan du være med å avgjøre nå!