Kommunikasjonssjef i Hamos, Vanja Gjelstenli, sammen med styrerepresentant i Hamos, Astrid Mortensvik, hadde æren av å dele ut prisene årets strandrydder både for Midt-Norge og ”Hamos-land”. Gjelstenli anslo at det var rundt 240 lag som hadde ryddet strender i Midt-Norge. Av de 240 vant hitterværinger begge prisene.

Plukket 12 sekker søppel

Laget bestående av Hege Lie Rønningen og Jo Lie Rønningen vant prisen Årets Strandrydder i Midt-Norge. Andreas Arnø Fjedvær, Snorre Arnø Fjeldvær, Nikolai Arnø Fjeldvær, Bernt Fjeldvær, May Lene Arnø og Steinar Arnø utgjorde laget som vant strandrydderprisen i ”Hamos-land”

Lagene hadde til sammen samlet 12 sekker med avfall. Lie Rønningen-laget hadde ryddet rundt hytta si på Olderøya utenfor Bispøyene, mens Arnø Fjeldvær-laget hadde plukket søppel i områdene rundt Reksa-fjæra på Fjellværsøya.

- Det var enda mye igjen, enorme rør på mange kilo fra oppdrettsanlegg vi ikke hadde sjanse til å få med oss, forteller Bernt.

Mye søppel fra oppdrettsnæringa

Lagene forteller at det er mye rask etter oppdrettsnæringen, og veldig mye tauverk.

- Noe av det rareste vi fant var gassflasker og bilbatteri som lå langt oppe på land, forteller Jo.

Gjelstenli sier at marint avfall er et av de største avfallsproblemene som finnes. Det tar ei plastflaske 450 år før den er nedbrutt. Alle monner drar når det kommer til søppelrydding. Hvis man plukker opp den ene plastflaska har man spart miljøet for hundrevis av år med nedbryting av et materiale som ikke hører hjemme i naturen. Begge lagene var overrasket over hvor mange sekker de greid å fylle bare på et lite område.

- Vi ryddet rundt hytta i fjor, men det er overraskende hvor mye søppel som har kommet på et år, sier Hege.

Allerede nå har lagene begynt å komme med forslag om hva man kan gjøre neste år. Et av forslagene er at båter kan komme å plukke opp sekker som står på land slik at man ikke trenger å dra de med seg. Et annet forslag er å få oppdrettsanleggene til å stille opp.

Den grønne bølgen

Strandrydderdagen ble første gang arrangert i 2011. Da var det knappe 2000 som deltok. I 2015 deltok det nesten ti ganger så mange som i 2011. Tallene har eksplodert siden 2011 og det er vist et enormt engasjement for å holde strendene og elvebreddene våre ryddige.

- Det blir flere og flere miljøentusiaster og mange har kastet seg på den grønne bølgen, forteller Gjelstenli.

I 2015 ble det ryddet nesten 250.000 kilo søppel. Det er 250 kilo tonn. Tallene for 2016 har ikke kommet ut enda, men det er ingen grunn til å tro at de er noe dårligere enn i fjor.

Styremedlem i Hamos, Astrid Mortsenvik, med strandrydderne, Jo og Hege Lie Rønningen.
May Lene Arnø, Bernt Fjeldvær, Andreas Arnø Fjeldvær, Astrid Mortensvik, Nikolai Arnø Fjeldvær og Snorre Arnø Fjeldvær (foran)