"Sanger fra en ferdskriver"er en visuell konsertfortelling fremført av kammerbandet Billuca Ensemble og dansekunstneren Emilie Birkenes Thun.

De presenterer en historie full av humor, poesi, teater, dans, video og leken musikk i krysningen klassisk og pop, mens manuset er skrevet av vår egen Kristofer Blindheim Grønskag fra Frøya.

Sanger fra en ferdskriver

Olavsfestdagene skriver på sine nettsider, at stykket handler om en ung jente som ønsker å skrive en kjærlighetssang for å vinne personen hun er forelsket i. Men det blir ikke fullt så enkelt som jenta håper, for både universet, skrivesperre og erkerivalen Ellen Olsen stikker kjepper i hjulene for henne. I søket etter inspirasjon til kjærlighetssangen, gjør jenta en emosjonell og musikalsk reise gjennom galaksene til gamle stjernepoeter som William Shakespeare, Thomas Lodge, P.B. Shelley og Elizabeth Barrett Browning.

Kristofer Blindheim Grønskag fra Frøya har skrevet manuset til "Sanger fra en ferdskriver".

Kammer- og populærmusikk

Sangene i forestillingen er nye oversettelser av kjente engelske dikt, samt noen nyskrevne sangtekster.

All musikken til forestillingen er komponert og spesialskrevet til Billuca ensemblet av deres egen Martin Smidt i tillegg har Kristofer Blindheim Grønskag bidratt med en eller to sangtekster, forteller Guri Krog Dodig i Billuca Ensemble.

Inspirasjonen bak musikken er klassisk kammermusikk fra de siste 120 årene og populærmusikk fra samme tidsperiode.

«Å gå fra 1500-tallsmusikk til nyskrevet musikk er tilsynelatende et langt steg, men for Billuca er det egentlig bare to sider av samme sak – å formidle kammermusikk vi har et forhold til» sier Hege Fernanda Stokstad, en av ensemblets to sangere.

Utgangspunktet for forestillingen, var å bruke berømte dikt fra ulike århundrer i verdenslitteraturen som sangtekster i nyskrevet kammermusikk.

Flere kunstuttrykk

Samtidig som musikken ble til, ønsket også Billuca Ensemble å utvikle et musikkdrama i skjæringspunktet mellom opera, teater og danseforestilling, musikkvideo og poesi.

Utgangspunktet for forestillingen, var å bruke berømte dikt fra ulike århundrer i verdenslitteraturen som sangtekster i nyskrevet kammermusikk. Ut fra det har Grønskag skrevet en historie og et manus som er videreutviklet av stykkets regissør Kjersti Haugen i tett samarbeid med danser Emilie Birkenes Thun, videodesigner Thomas Olsen, scenografene Johannes Smidt/Marte Willumsen og Billuca Ensemble.

Nyskapende

Stykket hadde premiere i november i fjor og Adresseavisas anmelder Yngvil Bjellaanes trillet terningkast fem, med følgende lovord:

" Sanger fra en ferdskriver er et skjevt, uformelt, humoristisk og nyskapende musikktetater, med solide prestasjoner fra alle involverte".

Billuca slipper plate med sangene fra forestillingen under årets Olavtfesdager og legger deretter ut på turne. Foreløpig er det uvisst om de kommer til Frøya.

Slipper plate under Olavsfestdagene

Kammerensemblet Billuca fra Trondheim og har gjennom 12 års virksomhet utviklet en egen måte å krysse musikk fra ulike århundrer og sjangrer.

I 2012 kom debutplata deres "For Beggars and Kings"og under Olavsfestdagene slipper de den nyeste platen "Sanger fra en ferdskriver", med musikken og sangtekstene fra forestillingen med samme navn.

Deretter legger de ut på turne hvor turen går til KKKK-festivalen i Kristiansund og Cosmopolite i Oslo.

Guri Krog Dodig forteller at de er i kommunikasjon med Håvard Dyrø på Frøya Kultur og komeptansesenter for å få spille forestillingen på hjemplassen til Kristofer Grønnskag, - dessverre har vi ikke en dato for dette enda.