Dette varselet gjelder fra våren 2016 til våren 2018.

Tidligere har også Lerøy fått varsel om halvert produksjon i fire anlegg, som du kan lese mer om til venstre.

– Felles for disse og de andre lokalitetene som har fått varsler, er at de har hatt langvarige lakselusoverskridelser, forteller Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet på forvaltningsorganets egen hjemmeside.

Her kan du se hele listen av alle lokalitetene som har fått varsel om redusert produksjon på grunn av langvarige luseproblemer.

- Ødelegger for andre

Mattilsynet skriver videre at 27 lokaliteter har fått slike varsler i år. I to av tilfellene ble det ikke fattet vedtak etter selskapene fikk sagt sitt, men de var ikke i Midt-Norge.

Grunnen til at selskapene skal holde seg under lusegrensa er å hindre smitte til villaks og andre oppdrettsanlegg.

– Ikke alle klarer det. Vår oppgave er derfor å luke ut disse lokalitetene fordi de ødelegger for andre og bidrar til flere behandlinger, økt resistens og gir dårligere fiskehelse og fiskevelferd, avslutter Knudtsen.

- Neppe noe vekst til neste år

- Både på Vestlandet og Nord-Norge har lusetallene gått ned mye i forhold til i fjor. Mens i Midt-Norge har de økt. Så det varierer fra år til år og sted til sted. Men det er helt klart at lakselusa er næringas største utfordring og den må vi løse. Vi har også etterlyst pålegg av Mattilsynet når lusegrensa overskrides, så vi synes det er bra at de bruker de mulighetene de har, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad til lokalavisa Hitra-Frøya.

- Det snakkes jo mye om at oppdrettsnæringa skal vokse. Hvordan skal den få til det når 25 lokaliteter får varsel om å redusere produksjonen bare i år?

- Selv om det er politisk enighet om at næringa skal vokse, må vi også ha kontroll på lusesituasjonen. Ny teknologi som havmerden til Salmar, mer bruk av leppefisk og Aqualines nye Midgard-system, viser at næringa tar utfordringene på alvor. Så selv om det har tatt lengre tid enn vi trodde, er jeg sikker på at vi vil løse problemene. Men med det strenge regelverket vi har i Norge i forhold til lusegrensa, blir det neppe noe vekst i næringa til neste år.