Årets lesertur er begynt. Mandag morgen satte vel 40 øyværinger kursen mot Værnes der de ble fløyet til Riga som er hovedstaden i Latvia.

Her ble de møtt av bussen til Orklareiser som skal ta reisefølget med på spennende opplevelser denne uka. Dagen i Riga startet med lunsj på Lido før det ble sightseeing med lokal guide, med både buss og til fots.

Senere på dagen ble det innsjekk på Opera Hotel & Spa med påfølgende middag.

Tirsdag var det farvel til Riga, og leserbussen satte kursen mot Tallinn som er hovedstaden i Estland. Under turen ble det tid til en pause og lunsj i Pärnu før man på ettermiddagen ankom Tallink City Hotel hvor det ble innsjekking og middag.

Tallinn en fantastisk by

Deltakerne på leserturen var ferdig med sin tredje dag etter en fantastisk tur gjennom Tallinn.

Etter en transportetappe fra Riga i Latvia til Tallinn i Estland på tirsdag, var det klart for guiding og besøk til kjente steder i Tallinn på onsdag. I sol og flott sommervær og med to dyktige guider ble øyværingene loset gjennom gamlebyen i buss og til fots i parker i og utenfor sentrum. En fin opplevelse med mange inntrykk i en blomsterprydet by. Vi fikk god innføring i det nye landets historie og geografi.

Estland har en tøff historie med diktatur og frigjøringskamp i flere omganger, og 20. august 1991 ble landet lørrevet fra Sovjetunionen og fikk sin selvstendighet. Et stolt folkeslag markerer både nasjonaldag og tilslutning til EU.

Helsingfors mellom øst og vest

Etter en fin tur over Finskebukta ombord i passasjerskipet «Star» kom deltakerne torsfag til Helsingfors. Tallinn er den nærmeste storbyen og det er passasjerbåter som går hver time til/fra Helsingfors.

Tallinn ble en flott opplevelse, men mottakelsen i Helsingfors sto ikke noe tilbake. I strålende solskinn og 23 grader ble det vandring omkring i byens parker, og flere severdigheter ble besøkt. En dyktig guide lot oss få vite mye om landets historie, rik på kultur, store idrettsbegivenheter og politiske omveltninger. Store monumentale bygg preger sentrum. Operahus, musikkhus, konserthus, idrettsarenaer og flere museer.

Komponist og musiker Jean Sibelius (1865 – 1957) har fått et stort kunstverk etter seg i en egen park.

Den relativt nye Tempelkirken som for det aller meste er bygd inn i bakken, var et imponerende skue. Et vellykket resultat av moderne arkitektur. Etter mange protester da den ble bygd i 1968/69, har kirken blitt svært populær og holder åpent hver dag og er godt besøkt.

Finland med sine 5,5 millioner innbyggere og med en hovedstad med 630.000, er på flere områder lik Norge. Turismen blomstrer, ikke minst på grunn av de mange cruiseskipene som besøker Helsingfors på tur til St.Petersburg. Store skipsverft bygger båter, 60 prosent av alle isbryterne i verden bygges i Finland og store cruiseskip bygges ved Åbo.

De tusen sjøers land har blitt presset mellom øst og vest. Her var det Sverige som rådde fram til 1809, da russerne gjorde inntog og styrte fram til 1917 da landet oppnådde selvstendighet. Under siste verdenskrig ble landet igjen hardt presset av Sovjetmakten, men i 1944 ble det inngått fredsavtale. Ikke uten tap, mange menneskeliv gikk tapt og Finland måtte avstå 12 prosent av sitt areal til russserne. At det ikke gikk verre til takket de sin marskalk Mannerheim for. Han ble sett å som en nasjonalhelt og midt i byen ståe en stor statue av marskalken til hest.

Finland feirer sitt hundreårsjubileum hele dette året, selv om selve datoen for selvstendighet er 6. desember. I 1995 ble landet med i EU og i dag er det Euro som er myntenheten.

Stockholm

Lørdag 17. juni satte øyværingene kurs for Stockholm. Byen blir gjerne omtalt som Nordens vakreste hovedstad der den ligger majestetisk til på store og små øyer mellom Mälaren og Østersjøen.

På rundturen besøkte man blant annet Vasamuseet med det kjente krigsskipet Vasa, det Kungliga Slottet, Riddarholmskyrkan, Riddarhuset og Stadshuset for ånevne noe..