Statens naturoppsyn fikk lørdag kveld tips om at noen hadde satt garn i fredningssonen utenfor munningen på Lakselva ved Fillan. Tipset kom inn via nettsiden ulovligegarn.no. Der sto det:

- En kar rodde ut et garn som han festet i land på høyre side (Når du ser innover Lakselva ved Fillan på Hitra). Det kan da umulig være lov å sperre elva sånn? Garnet står ca 150 m ut og tvers over innløpet. Garnet ble satt ca kl 18 i dag.

Hans Ring i Statens naturoppsyn reagerte med en gang.

- Jeg var inne i Trondheimsfjorden da jeg fikk tipset, og dro rett utover til Hitra. Da jeg kom frem fant jeg tre garn i en lenke på 75 meter, 100 meter utenfor munningen på Lakselva. I garnet sto det en laks på 2,5 kilo, forteller Hans Ring i Statens Naturoppsyn.

Han mener garnet  var satt for å fiske etter laks.

- Garnene hadde en maskevidde på mellom 58 og 72 millimeter, som er i laksegarnstørrelse. Det var også umerket, og uten blåser, så det var godt skjult, sier Ring, som håper flere melder fra om ulovlige garn.

- Jeg oppfordrer folk til å melde fra om ulovlig fiske, spesielt med garn. Da kan de ringe direkte til naturoppsynet, eller til politiet som igjen varsler oss. Man kan også melde fra på ulovligegarn.no, sier Ring.

Slik er reglene

Han minner om reglene for fiske med garn.

- Det er forbudt å fiske med faststående redskap av noe slag i fredningssonene utenfor Lakselva, Kvernaelva, Gryta og Laugen på Hitra. For garnfiske etter saltvannsfisk med større maskevidde enn 32 millimeter, skal garnet senkes ned slik at garnet står minst tre metere under overflata til enhver tid, i perioden 1. mars til 30 september. Sildegarn med maskevidde opp til 32 millimeter kan ikke settes der det er nærliggende mulighet til å fange laksefisk, som for eksempel rett utenfor en fredningssone. Og alle redskaper satt i sjøen og i ferskvann der det går anadrom laksefisk skal merkes med navn og adresse, forklarer Ring.

Han forteller at brudd på ulovlig fiske med garn vanligvis bøtelegges i størrelsesorden 4.000 kroner.

Sjøørreten totalfredet i elvene

For fiske etter sjøørret er det egne regler i tillegg.

- For stangfiskere er det også viktig å huske på at sjøørreten er fredet i samtlige elver på Hitra og Frøya. I tillegg er sjøørreten fredet for stangfiske i sjøen i mars og april.