Frøya inn i framtida ble startet opp i 2003, og fra 2005 jobba tidligere ordfører Jan Otto Fredagsvik som «lønna ildsjel» i prosjektet. Formålet var å mobilisere til positiv utvikling i øysamfunnet etter at Marine Harvest la ned det som var Frøyas hjørnesteinsbedrift. Prosjektet ble avsluttet i 2011.

En rekke av delmålene ble oppnådd, men hvor mye som kan tillegges prosjektet av den generelle samfunnsutviklingen, er vanskelig å måle. Men faktum er at Frøya generelt har hatt befolknings- og næringslivsvekst de siste årene.

Øyrekka utenfor Fast-Frøya har ikke opplevd samme utvikling. Men i høst har det gjennom «Idedugnaden for øyrekka» skjedd en mobilisering.

Frøya kommune leverte denne uka en søknad til fylkesmannen (staten) om å få skjønnsmidler til et større prosjekt med stikkordet «Øyrekka inn i framtida».

- Det er forslag til et prosjekt inspirert av Frøya inn i framtida, sier næringskonsulent Martin Østvedt-Moe.

Prosjektet har en foreslått ramme på 2,4 millioner kroner over to år. Det forutsettes at man ved siden av statlige skjønnsmidler skal skaffe andre finansieringskilder, både kommunalt og fra privat næringsliv.

- Vi ser for oss at det bør ansettes en prosjektkoordinator for to år. Vi kaller det ikke lønna ildsjel i prosjektbeskrivelsen, men tanken er å finne en som kan ha den typen rolle som Jan Otto Fredagsvik hadde i Frøya inn i framtida, sier Østvedt-Moe.

Han forteller at man har brukt referatet fra det store folkemøtet i Mausund tidligere i høst, når man har skissert mulige tiltak.

- Hovedmålet er å snu befolkningsutviklingen i øyrekka, og sikre bosetningen. Under dette har vi satt opp delmål, som går på bolyst, bomuligheter, bedre kommunikasjon, næringsutvikling og samarbeid, forteller Martin Østvedt Moe.

Han vil nå utarbeide en sak for Frøya kommunestyre for å få klargjort at kommunen tar eierskap i et slikt prosjekt.

Brage og Sigve var unge deltakere på folkemøtet i Mausund tidligere i høst (foto: Lars Otto Eide)