- Det så helt forferdelig ut, skrev miljøagent Emma Louise Årvik (9) til lokalavisa Hitra-Frøya etter en båttur til Langøya (like ved Gjæsingen) tidligere i høst.

Det varte ikke lenge før de positive tilbakemeldingene kom. Og nå på torsdag skal niåringen stå foran de voksne i Frøya kommunestyre og fortelle om sine opplevelser. Og kanskje gi noen råd til hva voksne kan gjøre med forsøplinga.

- Det var søppel overalt

«Det var søppel overalt. Vi fant blant annet sko, flere par. Vi fant også Zalo-bokser og alt forferdelige ting som ødelegger dyrelivet. Jeg vil komme i bunns i dette med politikerne. Kan de vennligst komme på Langøya og se hva dette ødelegger. Dyrelivet, naturen og gleden til folk som vil være her!»

Dette skrev Emma Louise Årvik i eposten. Nettsaken avstedkom med positive reaksjoner fra flere, og snart kom også invitasjonen 9-åringen ønsket seg:

Har presentasjonen klar

- Tusen takk for at du sier i fra og engasjerer deg for Froan og hvordan det ser ut der! Dette er nok et problem for oss som bor langs kysten og vi må nok innrømme at det burde være oftere på dagsorden enn det er, skriver ordfører Berit Flåmo i en epost til Emma Louise, en epost avisa fikk lov til å referere fra.

Og så ble den unge miljøagenten invitert til å snakke med de voksne politikerne. Torsdag denne uka skal kommunestyre-politikerne få stifte nærmere bekjentskap med Emma Louises bilder og synspunkter.

For Emma Louise tok utfordringa på strak arm.

- Jeg har også ideer om hva dere kan bidra med. Jeg har ordnet en PPT-presentasjon som jeg ønsker å fremføre, svarte hun til ordføreren.

Positive reaksjoner

Emma Louse tror ikke det er folk på Gjæsingen som har kastet alt dette.

- Søppelet har sikkert blitt ført hit med vannet fra andre steder, men det er ikke noe hyggelig med søppel, uansett hvor det kommer fra, sier den unge miljøagenten, som også er miljøjournalist for Miljøagentene. Hun mener naturvern er veldig viktig, og spesielt i et naturreservat som Frohavet er.

Hennes engasjement skapte positive tilbakemeldinger fra flere

- Veldig fint at du passer på miljøet, Emma Louise! Bildene viser tydelig at vi trenger slike som deg. Noe av søppelet kommer nok drivende med havet, men det aller meste er det sikkert vi som bor her som har ansvaret for. Det er lett å forstå at dette er farlig for dyr og fugler. Et naturreservat skal ikke se slik ut, ikke sant?, skriver Ola Grønskag i en nettkommentar.

Grønskag, som selv møter i Frøya kommunestyre for partiet Venstre, syns det er fint at unge utfordrer politikerne på miljø.

- Selv om alle har et ansvar for å ta vare på naturen, så har politikerne et ansvar for å fortelle de som arbeider i og bruker naturen, må skjerpe seg. Jeg synes du burde komme til kommunestyret å fortelle om dine opplevelser. Kanskje har du også noen ideer om hva vi kan bidra med?, spør Grønskag.

Foto: Emma Louise Årvik