- Jeg kan ikke skjønne at det ikke skal være mulig å utvide de lokalitetene vi allerede leier. Men det er klart: Vi kan ikke gå på en ny «oddekalv». Jeg skal ha møte med vår advokat og få avklart hvordan dette kan gjøres, før torsdagens kommunestyremøte, sier teknisk sjef/ brannsjef Andreas Kvingedal i Frøya kommune til lokalavisa Hitra-Frøya.

Torsdag skal kommunestyret vedta hvor ny brannstasjon skal ligge. Flertallet (Ap/H) gikk i formannskapet inn for at man velger samme plassering som i dag, Siholmen, og at utbygging skjer i samarbeid med eier av Siholmen, Frøy eiendom (Helge Gåsø). Flertallsgruppen ser for seg at kommunen leier den framtidige brannstasjonen av Gåsø.

Har blitt bøtelagt tidligere

Når Kvingedal sier man ikke kan gå på en ny «oddekalv», henviser han til at kommunen har fått flere bøter for brudd på regelverket for offentlig anskaffelser. Det var Kurt Oddekalv/ Miljøvernforbundet som anmeldte kommunen som «hevn» for blant annet tidligere ordfører Hans Stølans uttalelser om oppdrettslaks kontra villaks. (Den største bota på 11 millioner slapp kommunen å betale etter å ha påklaget KOFAs bøtelegging).

Etter først å ha vedtatt at Nordskag oppvekststenter skulle bygges i samarbeid med privat aktør (Nordskag og Kverva grendalag), valgte man å trekke vedtaket og legge utbyggingen ut på anbud, da man fikk signaler om at det opprinnelige løsningen kunne være brudd på konkurranselovgivingen.

Regler for offentlige anskaffelser

Når man nå foreslår at brannstasjon skal bygges av en konkret privat aktør, går man inn i det samme landskapet hvor kommunen kan bli satt under lupen for å favorisere en aktør, og dermed bryte reglene for offentlige anskaffelser.

Mindretallet i formannskapet ønsker at kommunen skal bygge egen brannstasjon på Melkstaden mellom Sistranda og Hammarvika.