- Vi har hatt mye kreft i familien vår, så vi ville bare gjøre vår innsats for kreftsaken, sier kvinnen som tok kontakt med lokalavisa Hitra-Frøya.

Hun vil ikke stå fram med navn og bilde, men var en av kvinnene som kjørte bilen, som bøssebæreren brukte for å komme seg rundt på Frøya nylig.

Kontaktet St. Olav hospital

Kvinnen sier hun tok kontakt med Kreftklinikken på St. Olavs.

- Vi ville sjekke om vi kunne få samlet inn penger til kreftforskning og det var de positiv til. Da regnet vi med at det var ok at vi kunne samle inn noen kroner, og gi alle pengene til St. Olav til jul, forklarer hun.

Lokalavisa HF har vært i kontakt med St. Olavs hospital som har dette å si om saken:

”Kreftklinikken på St. Olav bekrefter at en kvinne tok kontakt med oss. Hun ønsket å få til et samarbeid om innsamling av penger til kreft. Det ble ikke avtalt noe samarbeid og avdelingen har ikke hatt noen videre kontakt med henne siden.”

- Varslet politiet på forhånd

Kvinnen viser også til et skriv der det står at de har søkt politiet om å få lov til å gå på døren til folk for å samle inn penger.

Hitra-Frøya har fått sett brevet der det står at politiet har registrert at en kvinne vil samle inn penger, for å beholde dem selv. De har likestilt det med tigging.

- Vi ble derfor svært overrasket da politiet letet etter oss, fordi vi hadde gitt dem beskjed, sier kvinnen.

- Kan dømmes av straffeloven

I følge Innsamlingskontrollen som registrerer hvilke organisasjoner som samler inn penger til formål og sørger for at pengene går til saken de samles inn til, er det ingen lovbestemmelser som sier noe om hvordan en pengeinnsamling skal foregå. Det er heller ingen restriksjoner på hvem som kan gå eller hvilket formål de kan samle inn penger til.

 - Men hvis ikke pengene går til det formålet de skal, kan de dømmes av straffeloven, sier daglig leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen.

Rundt 110 organisasjoner er registrert hos stiftelsen. Der er det også et OBS-register med organisasjoner som de har fått negative tilbakemeldinger på.

- De seriøse aktørene som driver med innsamling er registrert hos oss. På den måten kan folk vite mer om saken og organisasjonen som samler inn penger. Hvis man er i tvil når noen kommer på døra, bør man ikke gi noe, mener Hagen.

- Var ikke ruset

Politiet fikk inn flere meldinger om merkelig oppførsel fra bøssebæreren på Frøya. En av meldingene gikk på at hun kunne være ruset.

- Vi ble rystet da vi leste det, fordi ingenting kunne være lengre fra sannheten, sier kvinnen.

- Hva kan grunnen være til at folk oppfattet oppførselen hennes som merkelig og uklar?

- Hun har ikke gått med bøsse før, så hun var bare nervøs, svarer kvinnen.

Kvinnen poengterer også at bøssebæreren ikke ble holdt igjen, slik Hitra-Frøya skrev først.

- Merkelig oppførsel

En av dem som fikk besøk av bøssebæreren, var distriktssjef i Kreftforeningen Midt-Norge, Eva Faanes. Hun bekrefter at hun ikke prøvde å holde igjen bøssebæreren fysisk, men spurte henne noen spørsmål.

- Oppførselen var merkelig og det var veldig uklart hva pengene skulle til, selv om det ble nevnt noe med kreftforskning. Hun hadde heller ikke noen gyldig identifikasjon, så da tok jeg kontakt med politiet, sier Faanes.

- For ordens skyld vil jeg gjerne informere om at vi i Kreftforeningen kun har en årlig bøsseaksjon. Da trenger vi all hjelp vi kan få. Også på Hitra og Frøya.