Hver dag frem til julaften tar Hitra-Frøya en "adventsprat" med ulike øyværinger.

I dag prater vi med

Navn: Gabriëla Lukassen

Bor: Husvika

Jobber som: kulturskolelærer ved Frøya Kulturskole

Hva er det første du gjør om morgenen?

Da går jeg på do. Også prøver jeg å samle hodet mitt rundt alle tingene guttene våre skal ha med seg den dagen. Det er bare praktiske tanker som foregår i hodet mitt.

Hvilke juleforberedelser har du gjort så langt?

Ingenting, niks og null. Det eneste jeg har gjort er å bestille flybilletter til Nederland og gjort avtaler med venner og familie der. Det er lenge siden vi har feiret jul i Nederland, men det skal vi i år og neste tirsdag reiser vi.

Hva betyr jula for deg?

Før jul er det mye arbeid for musikere, artister og lærere ved kulturskolen som oss. Da er jeg veldig "på" som arbeidstaker, også har jeg veldig lyst til å slappe av etterpå.

Jula er først og fremst en periode uten forpliktelser, så man kan fokusere på menneskene, familien, hverandre og ikke bare arbeid. I jula skal jeg se hopp på TV, så mye som mulig. Hopp er kunst! At unge, spinkle menn gjør sånne hopp, det er helt nydelig og vakkert å sjå på.

Hva ønsker du deg til jul?

Fred på jord. At vi slutter med alt av kriging, tøys og tull. Vi må passe oss for å ikke gjenta oss selv igjen og vi må bli mye mer opptatt av "vi" og ikke "de". Vi må hjelpe, støtte, heie, snakke og se hverandre.

Hvem vil du framsnakke i dag?

Jeg vil framsnakke alle mennesker som aldri blir framsnakket. Det er mange som gjør viktige jobber, jobber som er livssviktige for menneskene rundt dem. De blir sjelden framsnakket, så det vil jeg gjøre i dag.

Noe spennende ellers?

I dag (tirsdag) er siste sjanse å oppleve julekonsert med koret jeg dirigerer; Hitterklang og Barman korps. Konserten holdes i Norbotn Kirke.

Jeg anbefaler alle på det sterkeste å ta turen dit, for å få virkelig god, norsk, førjulsstemning.

Hva er du mest stolt over å ha oppnådd?

Jeg er stolt over at vi tok sjansen på å flytte til Norge. Vi har bodd her i ni år og trives godt. Å flytte til et nytt land, er som å bli født på nytt og nå begynner vi å bli oss selv igjen. Jeg er stolt over at vi endelig kan nyte at vi har flyttet hit.

Forrige lørdag var første kvelden på lenge, at jeg og min mann var ute for å kose oss. Under middagen på Hotell Frøya fikk vi hele tiden besøk ved bordet vårt. Det var kjempekoselig og det ga oss sånn en rik følelse av at vi var blitt en del av lokalsamfunnet.

Jeg er også stolt av at jeg har en veldig fin familie.

Hvordan avslutter du en samtale?

Kommer an på hvilken type samtale det er, men klemming er en god favoritt!