Hver dag frem til julaften tar Hitra-Frøya en "adventsprat" med ulike øyværinger.

I dag prater vi med

Navn: Carina Tønder Tøften

Bor: I kjelleren til mamma og pappa på Sistranda, men snart i nykjøpt hus på Aunet.

Jobber som: Dramapedagog ved Frøya kultuskole

Hva er det første du gjør om morgenen?

- Det er å be “litjguten” om at han skal legge seg å sove igjen fordi det er alt for tidlig når klokka bare er fem, men jeg har ikke lyktes ennå.

Hvilke juleforberedelser har du gjort så langt?

- Jeg har kjøpt 99% av julegavene og nå har vi henta hjem alle barna, så nå er fire barn hjemme til jul og broren min har også kommet hjem, så vi blir ni personer. Også har jeg vaska og styra litt, det vanlige.

Også har du nettopp flytta hjem til Frøya?

- Ja, og det er litt rart ennå. Da jeg bodde i Trondheim så følte jeg meg som en frøyværing i byen, nå føler jeg meg som en byværing på Frøya, men det går seg vel til. Det føles i alle fall som jeg har kommet hjem.

Hva betyr jula for deg?

- Jula har alltid vært viktig. Det har vært det ene konstante under studier og andre ting. Den har vært fylt med faste tradisjoner, og rutiner, og det er alltid et antiklimaks og litt depresjon når den er ferdig. Jula betyr veldig mye for meg.

Hva ønsker du deg til jul?

- Jeg har snille barn, men jeg ønsker meg fast jobb. Av ting, så er det tøfler. Så gammel har jeg blitt. Jeg har coop-kort, så jeg ønsker meg gode ordentlige tøfler.

Hvem vil du framsnakke i dag?

- Jeg syns det stort sett er de samme folkene som får skryt av offentlige personer. De som stikker seg mest fram, men kanskje er det mange andre som heller har fortjent det. Men personlig vil jeg framsnakke foreldrene mine som har innlosjert oss og stiller opp. Det er ikke bare bare når man har sine egne rutiner å få en annen familie inn i huset, og å få barn i huset igjen.

Noe spennende ellers?

- Det jeg er spent på nå, er om jeg får noe mer enn mine 20% jobb i kulturskolen. Vi har allerede kjøpt hus, så jeg må ha noe mer arbeid.  Jeg håper å få mer jobb innen det jeg er utdanna til på Frøya eller Hitra.

Hva er du mest stolt over å ha oppnådd?

- Jeg er mest stolt over at ,selv om det har vært mye frem og tilbake med samlivsbrudd og forskjellig, så har jeg greid å få flinke, og snille barn, og jeg har greid å fullføre skolegangen. Og selv om mange sa at det ikke var noe særlig smart karrierevalg, så er jeg stolt over utdanningen min.

Er det mange som har sagt det?

- Ja ,når jeg forteller at jeg er lærer, spør de hvilke fag jeg har, og jeg svarer bl.a. drama, kunsthistorie og tegning. - Har du ingen ordentlige fag da, spør de da. Men jeg er stolt over at jeg har fullført og utdanna meg innen det jeg har lyst til å holde på med.

Hvordan avslutter du en samtale?

- Jeg greier ikke å avslutte uten å si ”klem og kos”, ”pass på dæ sjøl” eller ”snakkes snart”. Om det er fordi jeg må ha siste ordet, eller fordi jeg prøver å være hyggelig, kan vel diskuteres, avslutter en sprudlende ny øyværing.