- Jeg dro i gang dette fordi jeg synes Hitra bør ha sin egen sjømatfestival, sier festivalsjef Bjørn Fjeldvær. Sjømatfestivalen som starter i dag er en videreføring av fjorårets matfestival i Fillan. Denne gang er Knarrlagsundet og Knarren sentrum, og det er lagt opp til underholdning og aktiviteter for barna hele helga for også å gjøre dette til en familie-happening.

- Jeg spurte de som har med Trønders matfestival som begynner til uka i Trondheim, for å være sikker på at jeg ikke trampet noen på tærne.  Og de synes dette var en strålende ide. Særlig å ha en sjømatfestival her nede ved sjøen, sier Fjeldvær. Han er godt fornøyd med at publikum kjente sin besøkelsestid allerede fra åpningen i dag.

- Vi trodde vel egentlig vi kom til å være her alene de første to timene, men her strømmer det til meg folk, sier en fornøyd Fjeldvær.

Han forteller at de satser på 800 besøkende på dagtid lørdag og søndag. Og det målet bør sjømatfestivalen i Knarrlagsundet ha mulighet til å klare når folk sto i kø for å komme inn til åpningen kl 12 i dag.

Mye har skjedd med lokal mat

I tillegg til mat er det snekkerveksted, quiz, turløype, ansiktsmaling, trylleshow og annen underholdning i Knarrlagsundet i dag og i morgen.

- Selv om jeg er musiker, er det absolutt maten jeg gleder meg mest til i helga. Da vi kom flyttende hjem for 12 å siden fikk ikke folk tak i lokal mat her ute, men alle vet hva som har skjedd de siste årene, sier Fjeldvær som er strålende fornøyd med å ha et titalls utstillere som i dag og i morgen tilbereder og serverer lokale delikatesser i matteltet på Knarren.

Også lokal drikke

Midt imellom grilla laks, krabbekaker, kamskjellcarpaccio og klippfiskboller står også to utstillere som tilbyr noe godt i glasset til delikatessene.

Frøya akevitt er på plass og det er også Henning Dolve i Selected Wines. Han har med seg et utvalg av lokalprodusert øl fra Storm brygghus, samt viner i alle varianter.

- Når man har med sjømat å gjøre er det viktig å finne mineraliteten i det man drikker, og tenke ekko, sier Dolve, som forteller at det er en smakssak hva man drikker til sjømat, men det mest vanlige er øl og hvitvin.

- Jeg anbefaler rene mineralske viner som Chablis eller Sanccere. Det er det flotteste man kan tenke seg til sjømat om man da ikke foretrekker champagne.

Men Dolve forteller at det ikke er bare franske hvit- og roséviner som funker til sjømat, noen foretrekker også rødt i glasset.

- Lette italienere eller franskmenn fungerer også.

Han anbefaler å spørre på vinmonopolet når du er for å kjøpe drikkevarene som skal serveres til maten.

- Vår jobb er å gi deg harmoni og en bedre matopplevelse. De som jobber på polet kurset ofte, og har en fantastisk kunnskap om hvilke viner som passer til hva.

Wavold længta ikke hjæm

På kveldstid er det også underholdning på Knarren i helga og Petter Wavold & bandet tyvstartet fredag kveld.

- Det ble en herlig stemning, og for en fantastisk plass dette er! Jeg reiser land og strand rundt, men har aldri vært på Knarren. Nå er jeg råforelska i denne plassen! Æ længte ikke hjæm, gliser Petter Wavold lørdag formiddag.

I kveld spiller Tre små kinesere, og Bjørn Fjeldvær forteller at det er solgt rundt 150 forhåndsbilletter noe han synes er bra.

- I kveld kommer det mye folk, denne kvelden har de nok satt av, tror festivalsjef Bjørn Fjeldvær.