- Det er langs Trøndelagskysten vi ser den mest markante fremgangen, spesielt i forhold til demografi og kompetanse. Noe som betyr at den unge og kompetente befolkningen øker, og at man har en befolkningsvekst.

Slik kommenterer Jon Uthus i NHO Trøndelag resultatene fra kommune-NM som ble sluppet i dag tidlig.

Regionen Kystfosen, hvor Hitra og Frøya tilhører (sammen med Hemne, Snillfjord, Ørland, Agdenes, Bjugn, Åfjord og Roan) gjør et kraftig byks på region-rangeringa; Fra 50. plass i 2009 til 31. plass i 2014. (Akershus vest, Nord-Jæren og Oslo er på topp tre, akkurat som for fem år siden).

- Kommunene langs Trøndelagskysten scorer jevnt over godt innenfor næringslivsindikatorene, og betyr at man har gode og sterke næringsmiljøer med høy grad av verdiskaping og nyetableringer, og stor andel sysselsatte i privat sektor. Dette gjør seg spesielt gjeldende for Frøya, Hitra og Leka. Vikna som tidligere er rangert høyt på næringslivsindikatoren har falt noe ned, skriver NHO Trøndelag i en pressemelding.

Framveksten av havbruket

Hvert år står Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) bak en analyse av alle landets kommuner innenfor en rekke indikatorer. Analysen er utført av Vista Analyse AS på oppdrag fra NHO. Uthus mener kompetanseveksten på Trøndelagskysten kan ses i sammenheng med framveksten av havbruket.

Jon Uthus i NHO Trøndelag

- Dette kan sees som et resultat av en langsiktig og bærekraftig satsing spesielt innen havbrukssektoren langs Trøndelagskysten - i en kystregion som ikke i samme grad som andre regioner langs norskekysten påvirkes av svingninger innen olje- og gassnæringen, sier Uthus.

Kystfosen-kommunene når riktignok ikke på topp 20 i kategorien kompetanse. Her fører Sola og Leikanger, og Kongsberg an, foran Bærum og Trondheim.

Mindre forskjeller i verdiskaping, større i kommuneøkonomi

- I Trøndelagsregionen ser vi igjen at det er Trondheimsregionen og spesielt Trondheim som scorer høyt innenfor demografi- og kompetanseindikatorene. Trøndelagskysten scorer høyt i forhold til næringsliv og har en særlig positiv demografisk- og kompetanseutvikling. Blant innlandskommunene i Trøndelag er det Rørosregionen som kan vise til de beste resultatene i årets Kommune-NM, uttaler NHO Trøndelag.

- For noen av indikatorene er det blitt større forskjeller mellom beste og dårligste kommune de siste fem årene, mens for andre indikatorer har det blir klart mindre forskjeller mellom kommunene. Hovedbildet er at det særlig har blitt mindre forskjeller i verdiskaping, mens forskjellene har spesielt økt for enkelte av indikatorene innenfor kommuneøkonomi, skriver analyseselskapet bak rapporten.

Indikatorene for Frøya:

Samlet: fra 98.plass i 2009 til 102. plass i 2014.

Næringsliv: fra 53. plass til 50. plass

Arbeidsmarked: fra 253. plass til 261. plass

Demografi: fra 76. plass til 79. plass

Kompteanse: fra 127. plass til 125. plass

Kommuneøkonomi: fra 183. plass til 188. plass

Indikatorene for Hitra:

Samlet: fra 198. plass i 2009 til 165. plass i 2014

Næringsliv: fra 35.plass til 74. plass

Arbeidsmarked: fra 329. plass til 318. plass

Demografi: fra 193.plass til 171. plass

Kompetanse: fra 208. plass til 89. plass

Kommuneøkonomi: fra 204. plass til 242. plass

Indikatorene for Snillfjord:

Samlet: fra 294. plass i 2009 til 320. plass i 2014

Næringsliv: fra 223.plass til 392. plass

Arbeidsmarked: fra 246. plass til 204. plass

Demografi: fra 200.plass til 212. plass

Kompetanse: fra 236. plass til 217. plass

Kommuneøkonomi: fra 400. plass til 401. plass

Jon Uthus i NHO Trøndelag