Formannskapet var enig i rådmannens vurdering i at Hitra kommune ikke har økonomisk evne til å bære regjeringens forslag til å endre vilkårene for eiendomsskatt på verk og bruk. Saken ble behandlet i formannskapet tirsdag, og et høringssvar skal sendes tilbake til regjeringen.

I dag har kommunene mulighet til å beskatte verk og bruk, som blant annet innbefatter skipsverft, fiskeoppdrett, industri og fabrikker. Hitra kommune beregner eiendomsskatten på verk og bruk på grunnlag av teknisk verdi, noe som utgjorde en skatteinntekt på 13.537.900 kroner i 2014.

Regjeringens forslag har to alternativer, der det første går ut på å unnta produksjonsutstyr og installasjoner i verk og bruk fra eiendomsskatt. Det utgjør i følge rådmannen hele 75 prosent av skatteinngangen fra verker og bruk, eller 10,2 millioner kroner.

Det andre alternativet er at verk og bruk faller bort som egen kategori og beskattes som vanlig næringseiendom. Rådmannen anslår at inntektene da bare vil bli på 400.000 kroner. Tapet ved dette alternativet blir da på 9,5 millioner kroner.

Tilsvarer 17-19 ansatte

Rådmannen rådet politikerne til å be regjeringen trekke forslaget, noe de var enige i.

- Hitra kommunestyre er negativ til og ser med bekymring på forslaget om å endre reglene i eiendomsskatteloven slik at produksjonsutstyr og –installasjoner fritas fra beskatning. Forslaget innebærer en inntektsreduksjon i Hitra kommune sine frie inntekter på 2,6% – 2,8 % (ca. kr 9.500.000 – kr 10.200.000), noe som svekker den økonomiske handlefriheten vesentlig og som vil påvirke den kommunale tjenesteproduksjonen negativt. Omsatt i stillinger tilsvarer dette 17 – 19 ansatte. Hitra kommunestyre ber regjeringen trekke forslaget.

I tillegg ble et tilleggspunkt fra Astrid L. Mortensvik vedtatt:

- I et slikt forslag om skattelette fra regjeringa mener vi det hører med å ærlig fortelle hvordan kommuneøkonomien skal inndekke tapte inntekter, eller hva som skal kuttes av tjenestetilbud.

Høyre både positiv og negativ

Dag Willmann(H) fremmet et alternativ forslag som ble nedstemt:

- Hitra kommunestyre ser i utgangspunktet positiv på endringer i eiendomsskatteloven for produksjonsutstyr og installasjoner og som innebærer en mer harmonisert og rettferdig praksis for beskatningen.Forslaget kan imidlertid for Hitra kommune innebære en inntektsreduksjon i frie inntekter på 2,6% – 2,8 % (ca. kr 9.500.000 – kr 10.200.000), noe som vil svekke den økonomiske handlefriheten vesentlig og som vil kunne påvirke den kommunale tjenesteproduksjonen svært negativt.

Hitra kommune vil derfor sterkt oppfordre regjeringen om å avklare hvordan kommunene kan kompenseres for bortfall av inntekter fra ordningen før en slik endring effektueres.