Universitetet i Bergen utlovde tidligere i uka inntil 50.000 kroner i finnerlønn til den som kunne sette forskerne på sporet av den svært avanserte bøya, som i en av høststormene tidlig i oktober slet seg fra fortøyningen noen kilometer vest for Frøya. Nå er bøya funnet og sikret. Og selv om den har fått et ublidt møte med fast land, vil forskerne følge opp løftet om påskjønnelse til hjelperne.

- Det ingen store enkeltutbetalinger i finner- og bergingslønn da det var mange som var involvert i denne store  operasjonen. Vi regner likevel med å få til en begrenset påskjønnelse til flere av de som kontaktet oss, og kommer til å ta kontakt med de aktuelle finnerne etter hvert, sier Helge Bryhni ved Universtitet i Bergen til lokalavisa.

Berget med helikopter og lokal båt

Bøya ble lokalisert samme dag som info var ute i media, og er nå berget og trygt ombord i forskningsskipet ”Håkon Mosby” som opererer i området.- Det var mange som kontaktet oss, og som hadde observert bøya som hadde blitt kastet langt opp på land ved Sletringen vest på Frøya. Bøya ble berget i et omfattende prosjekt med helikopter og en lokal båt i samarbeid med mannskap fra forskningsfartøyet, sier Bryhni, som er veldig glad for at bøya nå er tilbake.

Bryhni sier forskerne håper inderlig at skadene på selve bøya er mulig å få restaurert slik at man så raskt som mulig kan får bøya tilbake i operativ tjeneste igjen.

Fraktes til Bergen

- Det ser dessverre ut til at en del av instrumenteringen har fått et ublidt møte med Frøyalandet, så vi må nok regne med en del oppgraderinger og tilpasninger til neste gang. Når utstyret ankommer Bergen vil det bli nøye inspisert, og først da kan vi få klarhet av skadeomfanget fra denne episoden. Vi vil også studere restene etter forankringen slik at vi kan få klarhet i hva som gikk feil nede i dypet. Til tross for storm og over åtte meter bølger, skulle bøya være solid forankret, så her må nøyaktige undersøkelser til, sier han.