Hitra kommune deltar i et 3-årig samarbeid med Midt-Norge, Kompetansesenter Rus, og sju andre Trøndelagskommuner i et lokalt rusforebyggende arbeid.

Kompetansesenteret ønsker å bistå kommunen i å kvalitetssikre og utforme en lokal rusmiddelpolitikk som bidrar til å redusere de negative konsekvensene som rusmiddelbruk har for enkeltpersoner og for samfunnet.

I denne sammenheng har Hitra kommune en kommunal arbeidsgruppe som ledes av leder for Trygghetsrådet, Marianne Wold Granum.

Dialogmøte

Arbeidsgruppa har konsentrert seg om foreldregruppens betydning for ungdommers utvikling av alkoholvaner, og inviterte derfor foreldrene til 9.klassingene til et dialogmøte, omkring utfordringene man har.

Det ble drøftet erfaringer fra områdene, - og i tillegg henvist til ungdomsundersøkelsen man har for tre år, i aldersgruppen 13-18 år. Denne viser bla. at mange sier de får med alkohol hjemmefra, at de starter å drikke tidligere enn landsgjennomsnittet ,- og at de har en svært liberal holdning til alkohol.

På dialogmøtet ble det fremmet forslag om å sette opp aldersgrensen til 16 år på offentlig fest. Dette med bakgrunn i å forsøke å heve debutalderen på alkohol.

Tre høringsuttalelser

Saken ble behandlet i Hitra formannskap for snart ett år siden, hvor det ble fattet enstemmig vedak om at saken oversendes for behandling i oppvekstsentrene, i FAU’ene, til lensmannen, i komitéene, i Hitra Ungdomsråd, formannskapet og til slutt behandling i kommunestyret.

Det har kommet inn tre høringsutalelser i saken. Både samarbeidsutvalget ved Fillan skole, Foreldrenes Arbeidsutvalg ved Barman skole og Sør-Trøndelag politidistrikt stiller seg positive til å øke aldersgrensen til 16 år.

Kommunestyret avgjør

Saken skal opp i hesle-og omsorgskomiteen 13. februar. I innstillingen fra adminstrasjonen foreslås det å endre aldersgrensen på offentlig fest fra 15 til 16 år.

Saken skal senere opp til endelig avgjørelse i kommunestyret.