For andre året på rad lanserer Norsk Fiskeriretur AS og Containerservice Ottersøy AS sin miljøkampanje for innsamling av oppdrettsmerder og fôrslanger. Oppdretterne kan i beste fall kvitte seg med utrangert utstyr helt gratis.

- Det ligger anslagsvis 3.000 herreløse ringer langs Norges langstrakte kyst. Det bør ikke bli flere, sier daglig leder Øistein Aleksandersen i det privateide firmaet Nofir.

Containerservice Ottersøy AS (COAS) og Norsk Fiskeriretur AS (Nofir) var i 2008-2009 del av et SINTEF-ledet akvARENA-prosjekt som så på utfordringer rundt innsamling og gjenvinning av kassert utstyr fra oppdrettsnæringen. Prosjektet hadde spesielt fokus på oppdrettsmerder og det ble avdekket at det ikke finnes noen gode returordninger på dette feltet. Det ble anslått at det i årene framover vil bli utfaset opp mot 8.000 tonn årlig, forteller selskapet i en pressemelding.

Gjennom mange år er det blitt utfaset et stort antall merder som ikke er avhendet. Disse utgjør i dag et problem, mener Aleksandersen.

Sammen med sin samarbeidspartner COAS, lanserte Nofir historiens første kampanje for innsamling av merder og fôrslanger i 2012. Oppslutningen fra oppdrettsselskapene ble mindre enn initiativtakerne hadde håpet, til tross for tilbudet om å få levert utstyr gratis.

- Hittil har det ikke vært kultur for å levere merder og fôrslanger til gjenvinning. Det bør endre seg nå, som regjerningen styrker miljøfokuset i forbindelse med utlysning av nye konsesjoner. Oppdrettsselskaper med god miljøkontroll og som kan dokumentere hvordan man håndterer utrangert oppdrettsutstyr, vil nok styrke sine sjanser i kommende konsesjonsrunder, mener Aleksandersen.

Nofir drar nå i gang en ny innsamlingsaksjon. Merdkampanjen Norge 2013 skal bidra til at utrangerte merder og fôrslanger ikke havner i fjæresteinene, men kan samles inn og gjenvinnes.

- Vi tar med oss vår miljøenhet langs Norskekysten. Dette er en gyllen mulighet for oppdrettsselskap å kvitte seg med merder og fôrslanger på en miljømessig god måte. Gjør oppdretteren mesteparten av jobben, kan vi faktisk hente gratis. Vi oppfordrer alle oppdrettsselskaper som har merder, fôrslanger og annen hardplast som ønskes kvernet om å ta kontakt med Nofir, sier Aleksandersen.