Torsdag 17. oktober skal det være grunnsteinsnedleggelse for skoleprosjektet PAL, som i løpet av de neste fire skoleårene skal ende opp i to flunkende nye og topp moderne to-mannsboliger i Fillan.

Hitra kommune er deltager i et prosjekt som heter PAL-prosjektet, som betyr Passivhus Aktiv Læring. Det vil si at elever på bygg- og anleggslinja ved Hitra videregående skole skal lære å bygge hus etter forskrift om passivhus. Et passivhus skal bruke mindre energi til oppvarming enn vanlige hus.

- Byggene skal oppføres på kommunale tomter i Fillan del IV (ved starten på veien til Blåskoghytta). Hitra kommune vil stå som eiere av boligene og leie dem ut. Sør-Trøndelag fylkeskommune er ansvarlig for prosjektet som går i flere kommuner, og på Hitra er EH Bygg totalentreprenør, forteller Anne Katrine Finne, prosjektleder i Hitra kommune.

Moderne og fremtidsrettet praksis.

Passivhus-konseptet ble opprinnelig utviklet i Tyskland, og spredde seg raskt uttover i Europa. I løpet av de siste årene har konseptet også fått inntog i Norge. Åfjord videregående skole ble i fjor høst den første skolen i Trøndelag som ble en del av det, og nå følger både Hitra, Røros og muligens også Malvik etter.

- Om 2-3 år vil det komme krav om passivhus. Etter hvert skal alle hus som bygges være passivhus, og all rehabilitering skal også gjøres med tanke på dette. Det er en veldig reduksjon i strømforbruk med denne måten å bygge hus på. Som skole tar vi del i det ved aktiv læring. Derfor kalles prosjektet «Passivhus - Aktiv læring». Elevene våre får mest mulig oppdatert læring, og kan gå ut fra skolen med kjempegod og oppdatert kompetanse. De er jo morgendagens arbeidskraft, og dette prosjektet vil ikke bare gagne skolen, men byggebransjen også.

Det fortalte Hitra vgs-rektor, Per Ivar Christensen, da lokalavisa først omtalte prosjektet tidligere i år. Rektoren understreker også at dette er et prosjekt som vil fortsette over flere år.

Elevene ved Hitra videregående skole skal være deltagende i bygginga av boligene, og målet er å bygge en bolig i løpet av ett skoleår.

- De som går andreåret her hos oss vil bruke mye tid på dette. De vil få en veldig realistisk opplæring og praksis, som blir på et helt annet nivå enn tidligere, mener Christensen.