I går fikk Knut Øyen det han mener er en oppdrettslaks på bunngarn i Filljorden.

- Det er sjelden det går laks i bunngarn. Tilsammen har jeg fått tre oppdrettslaks på rundt to kilo den siste måneden. Men hadde jeg satt flytegarn ville jeg fått mye mer. Det har hoppet mye laks i fjorden i halvannen måned nå, og flere fiskere jeg har snakket med har fått laks på rundt to kilo i bunngarn og trollgarn. Det er ikke vanlig å få, og spesielt ikke på denne tiden av året, sier Øyen.

Det samme har broren Ole Jakob Øyen hørt. Han mener det har gått en del oppdrettslaks opp i Lakselva innerst i Fillfjorden også.

- Det hoppet og spratt en del fisk i denne størrelsen i det nederste vannet i elva da jeg var der for to uker siden. Det er vanskelig å si hvor mye laks det er, men jeg har sett laks som har hoppet hver gang jeg har vært ute på sjøen, både midtfjords og ved marinaen i Lervågen. Det tyder på at det kan være en del, sier Øyen.

Lakselva har vært stengt for fiske i sommer på grunn av hensynet til laks og sjøørretbestanden.

Oppdrettselskap meldte fra

Fiskeridirektoratet sier de har fått melding om mulig oppdrettslaks i fjorden.

- Vi fikk en telefon for en måned siden. Da var det en som jobbet på et oppdrettsanlegg i fjorden som fortalte at det var mye laks som hoppet. Selskapet han var ansatt i tok saken alvorlig og sjekket nøtene på eget initiativ med en gang, men fant ingen hull. Vi ringte resten av oppdrettselskapene i området og fikk de til å sjekke nøtene sine. De gikk ned med dykkere, men det var ingen som kunne melde at det hadde rømt laks. Derfor trodde vi det kunne være makrell eller annen fisk som hadde blitt observert, sier Thomas Sandvik, nestleder/kontrollsjef i fiskeridirektoratet region Trøndelag.

Men det har vært noen småuhell i øyregionen.

- Det har vært noen små hendelser med maskebrudd, og ett tilfelle med at laks har havnet i sjøen fra en brønnbåt ved et lakseslakteri. Men da har oppdrettselskapene selv meldt i fra, og det har vært få laks som har rømt. Oppdrettselskapene skal ha skryt for at de har blitt mye flinkere til å melde i fra, sier Sandvik.

Han mener og at laksen ikke trenger å komme fra et anlegg i nærheten.

- Laksen kan komme lenger sørfra, eller lenger nordover. Det finnes ingen klar forskning på hvordan rømt laks oppfører seg, så det er veldig vanskelig å vite hvordan den vandrer, sier Sandvik.

Ber folk sende prøver av laksen

Fiskeridirektoratet har ikke gjort egne forsøk på å fange oppdrettslaksen.

- Det er veldig vanskelig for oss å prøve å fange fisken, for vi vet ikke hvor den er til enhver tid. Men vi hadde satt stor pris på om noen tar kontakt med oss om de får oppdrettslaks. Aller helst vil vi ha hele laksen. Om det ikke er mulig kan folk sende oss fettfinnen, fryst eller lagt ned på sprit, sammen med lengde og vekt på laksen, sier Sandvik.

Ole Jakob Øyen vil søke om å fiske etter laksen.

- Jeg har prøvd å få tak i fylkesmannen for å få tillatelse til å fiske med flytegarn etter laksen, men har ikke fått svar ennå. Det hadde vært fint å få den opp av sjøen. Oppe i elva er jeg mer skeptisk til å fiske med garn, på grunn av størrelsen på fisken. Med den maskevidden vil det være fare for at det går villaks i garnet også, sier Øyen.