En frøyværing sto nylig tiltalt ved Fosen tingrett for uaktsomt å ha voldt betydelig skade på en annens kropp eller helse.

Bakgrunnen for saken var et bilhell på Frøya for vel ett år tilbake der retten mente mannen hadde for høy hastighet i forhold til føret.

Han fikk skrens på sin bil i det han bremset for å unngå å kjøre inn i den forankjørende bilen. For å unngå kollisjon med denne, svingte han over i motgående kjørefelt og foretok en forbikjøring.

Han svingte deretter tilbake i eget kjørefelt, hvorpå han på mistet veigrepet slik at han fikk skrens og kom over i motgående kjørefelt og frontkolliderte med en møtende personbil

Sjåføren i den mortgående bilen ble påført brudd- og kuttskader, og ble etter ulykken sykmeldt.

Glatt

Et vitne ble rett før ulykken innhentet og forbikjørt av tiltaltes bil. Vitnet forklarte at hun hadde kjent at det var glatt på veien og derfor kjørte i 70-75 km/t i 80-sonen. Hun hadde foretatt en prøveoppbremsing for å sjekke hvor glatt det var, og hadde konstatert at det var veldig glatt.

Et annet vitne kjørte i motsatt retning. Også denne sjåføren kjente at det var glatt.

Vitnet forklarte at hun så at tiltaltes bil kom mot henne midt i en sving i hennes kjørefelt. Hun var redd for at han skulle treffe henne og la seg så langt til siden som mulig. Hun forklarte videre at hun oppfattet det slik at tiltalte kjørte i stor hastighet, og at han akkurat unngikk å treffe henne. Slik hun oppfattet det, mistet tiltalte kontrollen over bilen etter å ha kjørt forbi bilen foran.

- Ubegripelig

Fosen tingett fant det bevist at det var glatt på veien da ulykken skjedde.  På bakgrunn av vitneforklaringene mente retten det fremstår nærmest som ubegripelig at tiltalte ikke merket at det var glatt eller gjorde seg noen tanker om at det kunne være glatt.

Retten fant det videre bevist at tiltalte overtrådte vegtrafikkloven ved at han ikke var tilstrekkelig aktpågivende og varsom, og ikke hensyntok de risikofaktorer som var til stede ved dette føret.

Fengsel og erstatning

Mannen ble i Fosen tingrett dømt til 21 dagers fengsel.

Samtidig ble han fratatt førerkortet for 18 måneder, og  må avlegge full ny førerprøve for å få tilbake førerkortet etter denne perioden.

Mannen må også å betale oppreisningserstatning på 75.000 kroner til sjåføren som han kolliderte med.

Til slutt ble han dømt til å betale sakskostnader til det offentlige med 6.000 kroner.