Lokalavisa har ved flere anledninger fortalt historien om Harald Aukas samling av gamle båtmotorer som kom til Frøya i 2015. Auka har hatt båtmotorer som sin lidenskap gjennom hele livet. Den utflytta frøyværingen, bosatt i Rissa, har samlet ett sted mellom 300 og 400 båtmotorer.

Lars Gåsø har nå tatt over ansvaret for de over 300 båtmotorene fra sin onkel.

Gåsø har gjennom en periode arbeidet med å finne løsninger for å bevare samlingen i vår region, etter at Frøya kommune foreløpig har sagt nei til å involvere seg videre i prosjektet. I dag står motorene lagret i en industrihall på Bonenget på Frøya.

De gode hjelperne

Nå er det flere gode hjelpere som ønsker å stille opp for å bidra til at denne verdifulle motorsamlinga skal kunne tas vare på her i regionen, og ikke bli solgt ut og spredt for alle vinder.

En av disse hjelperne er Kystmuseet, som i første omgang vil forsøke å finne ut om det er såpass stor interesse for dette temaet blant frøyværinger, hitterværinger og snillfjordinger at det lar seg gjøre å ta godt vare på de mange klenodier som finnes i Harald Aukas samling.

Museumsdirektør ved Kystmuseet, Svein Bertil Sæther, sier til HF at det vil være helt umulig for museet å ta på seg oppgaven med å forvalte denne store samlinga aleine.

- Først må vi finne ut om interessen for båtmotorene er til stede her i vår region, sier Svein Bertil Sæther.

Er det laber eller ingen interesse, mener han dette rett og slett en umulig oppgave.

- Frivillig innsats er en forutsetning for båtmotorenes videre skjebne her i regionen, fortsetter Sæther.

- Tror du at det er slik interesse i Øyregionen?

- Ja, det er jeg helt sikker på. Ikke bare interesse, men også stor kunnskap. Nå ser det ut til at Hopsjøen kan komme til å spille en sentral rolle i fortsettelsen av denne saken. Nattseilerne har jo sin base der, og de har allerede signalisert interesse for å gå løs på denne oppgaven. Men heller ikke de klarer dette helt alene. Flere må bli med.

- Og de finnes?

- Det gjør de, både på Frøya, Hitra og i Snillfjorden. Jeg har hatt kontakt med flere solide entusiaster. Jeg har også spilt inn dette til Frøya historielag og Hitra historielag, og jeg er spent på om disse mobiliserer noen fra sine store medlemsmasser til å være med på denne dugnaden for en viktig del av vår felles kulturhistorie.

Å kjenne sin besøkelsestid

Det er imidlertid et betydelig steg fra å ha interesse for en sak til å bli med og gjøre en innsats. Hvordan har Kystmuseet og de andre «gode hjelperne» tenkt å få de interesserte praktisk med i dette arbeidet?

- Det gjør vi rett og slett ved å invitere til et møte i Meierisalen på Kystmuseet i Fillan mandag 3. april klokka 19, sier museumsdirektøren.

Han mener de som synes dette er noe å satse på, får nå vær så god å stille opp der og markere sin interesse.

- Dette handler om å kjenne sin besøkelsestid. Dersom folk ikke stiller opp nå, kan det se mørkt ut for Harald Aukas båtmotorsamling her i regionen, og det kan vi faktisk ikke være oss bekjent av.

- Hva skal skje på dette møtet?

- Eieren av samlinga, Lars Gåsø, kommer for å orientere om samlinga og hva den inneholder. Deretter seg vi for oss at det opprettes flere mindre interessegrupper, som etter hvert kan få plukke seg ut et mindre antall motorer - etter interesse og kompetanse – låne med seg disse motorene til sitt nærmiljø og deretter ta dem under kjærlig og kyndig behandling på ulike måter.

Båtmotorens dag

- Og så da, når et første antall av disse båtmotorene står der i all sin prakt med godlyden i orden, hva skal skje da?

- Da må det naturligvis arrangeres «Båtmotorens dag», gjerne tilknyttet andre arrangementer i sommerhalvåret rundt om i regionen vår. Kanskje skal de forskjellige interessegruppene konkurrere seg imellom om hvem som har gjort det beste arbeidet, kåra av en kompetent jury? Kystmuseet skal mer enn gjerne bidra med å opprette «Harald Aukas båtmotorpris», dersom det blir spørsmål om det.

- Har du et drømmescenario rundt denne saken?

- På kort sikt: Et lite utvalg fra Harald Aukas båtmotorsamling utstilt under årets Hopsjødager, med godlyden i gang og til akkompagnement av Hitra Trekk-spillklubb.

På lengre sikt: Mange interessegrupper rundt om i regionen i full gang med å pusse, stelle og vedlikeholde denne flotte motorsamlinga som Harald Auka gjennom et langt liv har tatt vare på. Den heder har Harald Auka virkelig fortjent, avslutter Svein Bertil Sæther.

Svein Bertil Sæther mener de som synes båtmotorsamlinga er noe å satse på, bør stille opp og markere sin interesse på mandagens møte.