hitra-froya.no kunne fredag fortelle at folk fra fallviltgruppa på Hitra måtte ut og felle ei hjortekolle som hadde oppført seg aggressivt overfor folk på Akset. Dette tilhører de sjeldnere oppgavene til gruppa. Langt oftere må de ut og avlive hjort eller rådyr som er påkjørt langs veien, og i en del tilfeller må de søke opp dyrene og avlive dem. I det siste har det vært særlig mange påkjørsler.

- Det har vært ekstremt. Jeg fikk nettopp inn melding. Men det gikk antakelig bra, dyret var tilsynelatende uskadd, forteller Knut Tore Børø når lokalavisa snakker med han fredag formiddag.

Bare siden mandag 1. juli er det meldt inn åtte fallviltsaker. Seks av disse er påkjørsler. Og så langt i år er det registrert 81 saker på Hitra. 68 av disse er hjort eller rådyr påkjørt av bil. Resten går på sykdom, skade eller andre årsaker – som tilfeller på Akset, med ei aggresiv hjortekolle.

Ved de fleste påkjørslene dør dyrene i kollisjonen. Men i 22 av årets påkjørslet hadde man måttet avlive hjorten eller rådyret på stedet. Og elleve ganger i år har folk fra fallviltgruppa måttet gjøre ettersøk. Fem dyr ble funnet og avlivet, mens man i seks av søkene måtte avslutte uten å finne dyret.

Knut Tore Børø forteller at fallviltgruppa består av ti personer spredt rundt om på Hitra. Når noen kjører på et vilt, skal de ringe politiet på telefon 02800. Politiet varsler så videre til vakthavende i fallviltgruppa.

Børø tar de mange påkjørslene som et tegn på at bestanden på Hitra er for stor.

- Jeg synes man bør ta diskusjonen. Er den dyretettheten vi har akseptabel, eller bør bestanden ytterligere ned? Jeg synes det er et spørsmål som bør komme fram. Det må da være bedre å forvalte stammen gjennom jakt, enn over bilpanseret, sier Knut Tore Børø.